Kvantitet eller kvalitet?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BIBLIOTEK: Jeg tror bibliotekaren ved Levanger bibliotek har rett: Konsolideringen i ett, godt bibliotek i kommunen er den riktige utviklingen for å unngå den mye større trusselen som truer dette siste av våre virkelig folkelige velferdsvesener. Perspektivet til de velmenende forfattere og andre som blir intervjuet i reportasjen 9. februar er feil. I dag er ikke den viktigste utfordringen i bibliotekvesenet, og dermed for forfattere, å beholde flest mulig folkebibliotekfilialer. For mange små lokalsamfunn kan de selvsagt en berikelse. Men sannheten er at en god del slike små, spartanke rom med Tolstojs og Dumas` samlede og noen norske gratisromaner, med mangelfullt skolerte bibliotekarer er blitt nedlagt av mangel på besøkende, akkurat som banker, postkontor og butikker. Folk bruker dem ikke, men skriker over seg når de ikke lenger finnes innen fotgjengeravstand.

Mange steder kan filialnedleggelsen brukes til en positiv utvikling, slik som i Rauma kommune. Der ble alle filialer stengt etter kommunesammenslåing. I dag har antall boklån ute i grendene gått opp, takket være en smidig bokbuss, som stanser om lag 60 steder. Det er jo faktisk ikke slik at gamle folk og småbarn kan gå til fots til filialene – utkantene er for langstrakte og krokete til det. Samtidig har Rauma fått et moderne, brukervennlig bibliotek i det nye kulturhuset, midt i Åndalsnes sentrum. Der har først og fremst tallet på ungdom som bruker biblioteket gått opp; mange låner jo ikke bøker på bibliotek, de bruker bare litt tid der, mens de surfer eller blar eller drikker kaffe. Det spiller også en stor rolle at biblioteket ligger i kulturhuset og har lange åpningstider, samtidig som det ligger nær skoler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer