Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse: «Hver gang vi møtes»

Kvelden for de store følelsene

Det var Benny Borgs kveld i TV 2s «Hver gang vi møtes». Vi anmeldte låt for låt. 

BENNYS KVELD: Benny Borg er hedersgjest i kveldens  «Hver gang vi møtes». Alle foto: TV 2
BENNYS KVELD: Benny Borg er hedersgjest i kveldens  «Hver gang vi møtes». Alle foto: TV 2 Vis mer

TV: Det er lenge siden svenske Benny Borg (71) gjorde nordmann av seg. Han har en lang karriere som artist og låtskriver, så her er det mye å ta av. I 18 år spilte han med Dizzie Tunes. De siste åra har Benny turnert med show der han har tolket artister som Cornelis Vreeswijk, Johnny Cash og Elvis Presley, men her er det hans egne sanger som skal få en musikalsk (og tekstlig) omdreining.

Eldar Vågan: «Balladen om Morgan Kane» (Benny Borg / Kjell Hallbing)

FORT GLEMT: Eldar Vågan. 
FORT GLEMT: Eldar Vågan.  Vis mer

Eldar er den som har vært mest leken så langt i serien, men her overrasker han med en ganske så ordinær versjon av Bennys mest kjente låt. Den ble også et gjennombrudd for Benny som artist, selvfølgelig godt hjulpet av pocketbok-cowboyen Morgan Kanes enorme popularitet.

Eldar gjennomfører helt greit, men det blir en litt flat og forglemmelig versjon - ganske tett opp mot originalen. Er han for mye fan til at han tør å ta den ut og slippe seg løs som han pleier? Her virker det som om han er mest opptatt av å få med seg teksten. Tolkningen kunne blitt mer spennende om han hadde ladet pistolen med skarpt i stedet for løskrutt.

Margaret Berger: «Den store dagen» (Benny Borg)

FEIL VERSJON: Margaret Berger.
FEIL VERSJON: Margaret Berger. Vis mer

Denne rørende sangen handler i utgangspunktet om ensomhet, særlig blant eldre. Benny skrev den med moren i tankene. Seinere har han sjøl skrevet den om, til å handle om en tigger som sitter med koppen.i fanget. Margaret kaller sangen «en nasjonalskatt», men dessverre er det den «moderne» versjonen hun har landet på. På toppen har den fått et enkelt, «hakkende» pianoarrangement på «repeat». Her skal teksten stå i fokus, men det er liten framdrift og lite dynamikk ut over det korte refrenget.

Tanken er god, og Benny kjemper mot tårene. Men – tenk hva hun kunne gjort med den opprinnelige versjonen!

Esben Selvig: «I Love Norwegian Country» (Benny Borg)

FÅR HJELP: Bjøro Håland synger refrenget med Esben Selvig.
FÅR HJELP: Bjøro Håland synger refrenget med Esben Selvig. Vis mer

Tanken er god her, også. Bjøro Håland fikk sangen av Benny, og det er selvfølgelig morsomt at han dukker opp i egen person for å synge refrenget i det som er blitt hans signatursang. Teksten handler om to karer som reiser til USA for å søke lykken der – en tekst som bygger på Bjøros egen historie. Esben har omarbeidet teksten og lagt til litt, men beholdt grunnideen.

Det er vanlig etter hvert å blande pop og hip hop, mens country og hip hop er mer uvanlig. Et vellykket resultat fordrer unasett at de to sjangrene smelter sammen. Her blir det litt for oppstykket, men den «nye duoen» får plusspoeng for lekenhet og underholdning.

Ida Maria: «Artisten» (Benny Borg)

NYDELIG: Ida Maria.
NYDELIG: Ida Maria. Vis mer

«En av de glemte sangene», sier Benny sjøl om denne. Og Ida Maria overrasker ikke bare med valget av sang, men med en nydelig framførelse. Som Margaret gjør hun det enkelt, men her er det bare harmonisk og vakkert – fritt for forstyrrende elementer. Her slår det som ikke funket hos Margaret til. Ida Maria gjør den bedre enn originalen!

Det som åpenbart bor i damen vi kjenner som rebellen og urokråka Ida Maria kommer her fram til overflaten. Hun nesten bobler over av følelser. Likevel er det kontrollert, og hun holder igjen sånn akkurat passe. Hennes beste så langt.

Hanne Sørvaag: «God morgen, min kjære» (Benny Borg)

VAKKERT: Hanne Sørvaag.
VAKKERT: Hanne Sørvaag. Vis mer

Piano og fiolin er alt Hanne trenger i bunnen for å gjøre en minneverdig versjon av en av Bennys fineste sanger, fra hans siste album «Den siste reisen». Det er en dypt personlig og gripende sang, skrevet i sorgen etter tapet av kona Liv. De fikk 36 år sammen før hun døde i 2013.

Hanne går inn med ærefrykt og lever seg inn i sangen. Det kunne vært fristende å «finne på noe» med denne, og arrangementet er ikke veldig spennende. Hun gjør den enkel – og plettfri. Her er det teksten som er det viktige, og knapt et øye er tørt.

Åse Kleveland: «Den største reisen» (Benny Borg)

RESPEKT: Åse Kleveland.
RESPEKT: Åse Kleveland. Vis mer

Også Åse gjør det enkelt. Hun legger hele seg i framføringen av tittellåten fra hans comeback-album, og gjør det med verdighet og eleganse (og litt overtydelig i formidlingen).

Ikke mange gjør denne øvelsen bedre enn Åse. Hun har skjønt at noen låter skal holdes nede, nærmest av respekt for originalen. Og sjøl om jeg kunne ønsket et litt mer spennende arrangement, siden dette blir veldig likt Hannes bidrag fra samme album rett før, er dette en flott avslutning på Bennys kveld.

Men hvor ble det av «En spennende dag for Josefine»?

Neste uke er Margaret Berger hedersgjest.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling