Kvelertak fikk millionen

Var i Finland da de vant Statoil-stipendet.

BYLARM (Dagbladet): Ti band og artister var nominert, men bare én kunne vinne. Det ble til slutt Kvelertak.

Bandet mottar Statoil-stipendet, som er på en million kroner.

De var ikke selv til stede for å motta prisen, ettersom de var i Finland for å spille konsert, men holdt takketalen over Skype.

JURYFORMANN: Knut Schreiner, leder for juryen, delte ut Statoil-stipendet på Bylarmscenen. Foto: Sveinung U. Ystad
JURYFORMANN: Knut Schreiner, leder for juryen, delte ut Statoil-stipendet på Bylarmscenen. Foto: Sveinung U. Ystad Vis mer

- Dette er helt absurd. Nå skal vi ut på en USA-turne som koster 70 000 kroner, så dette kommer godt med. Nå har vi råd til masse øl, så en million takk, sa Kvelertak.

Ragnar Vikse i bookingbyråret Goldstar og manager Martha Lyse tok i mot prisen på vegne av bandet.

Seriøst møte Juryformann Knut Schreiner fortalte før utdelingen at det hadde vært harde tak i juryen før de ble enige om vinneren.

- Siste møte varte i tre timer. Vi skreik ikke til hverandre, men det var ganske seriøst.

I FINLAND: Her ser vi bandet på storskjerm siden de var i Finnland da prisen ble delt ut.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
I FINLAND: Her ser vi bandet på storskjerm siden de var i Finnland da prisen ble delt ut. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Juryens begrunnelse gikk noenlunde slik:

- Juryen legger ikke bare vekt på musikk og kunstnerisk uttrykk, men også evnen til å formidle dette i konsertsammenheng. Det er viktig at bandet har internasjonalt potensial. Det var mange med et slikt potensial, men det er et band som har utmerket seg. De er på randen av internasjonalt gjennombrudd, har bred appell hos publikum og har ligget 24 uker på VG-lista. Akkurat nå turnerer de i Europa for fulle hus. Vinneren er Kvelertak.

Første gang i 2008 Stipendet ble delt ut for første gang i 2008, da Ida Maria stakk av med seieren og pengene. Disse ble blant annet brukt til en svært suksessrik utenlandslansering. I fjor var det Ingrid Olava som vant.

- Man kan reise utenlands med så bra pakke man vil, men man må ha en tilstedeværelse der over lengre tid for å få ordentlig fotfeste. Å få en million kroner på kontoen gjør prosessen med å skulle slå an i utlandet mindre smertefull enn den ellers ville blitt, sier musiker Anders Tjore, som var nominert med bandene Turns og Montée, til Dagbladet.

I tillegg var også Ulver, Jenny Hval, Harrys Gym, Ost & Kex, 120 Days, I Was a King og Lukestar med i heatet som knivet om millionstipendet.

Knut Schreiner, også gitarist i Turboneger, var stolt av de nominerte.

- Flere av artistene fører videre undergrunnsjangre som Norge historisk sett har vært flinke til å fronte. Ulver har bakgrunn fra black metal, Kvelertak har hardcore-forgreininger og Ost & Kex viderefører elektronikaarven. Det synes jeg er kult, sier Schreiner.