IMENS, I NORDMARKA: Mens VG forteller at Yemane Teferi bor på asylmottak på det tjuende året, skryter Jens Stoltenberg i samme øyeblikk på Facebook om en skitur i Nordmarka sammen med reklamekompis Kjetil Try. Foto: Privat
IMENS, I NORDMARKA: Mens VG forteller at Yemane Teferi bor på asylmottak på det tjuende året, skryter Jens Stoltenberg i samme øyeblikk på Facebook om en skitur i Nordmarka sammen med reklamekompis Kjetil Try. Foto: PrivatVis mer

Kvikk Lunsj-kameratene og asylsøkeren

Den digitale hverdag skaper fort store kontraster.

Sist lørdag kveld vekslet jeg på å lese de seriøse nyhetsaviser og den folkelige Facebook (FB). Jo da, jeg er selv en aktiv bruker av det snille sosiale mediet, og takker gjerne ja til nye venner jeg overhodet ikke kjenner.

KLOKKA 19.01, et par timer før folkelige Plumbo skulle ta hele nasjonen med Ola Nordmann-storm, fikk mange en hilsen fra landets populære statsminister på FBs nyhetsvegg:

«To trøtte typer? Ikke i det hele tatt. Kjetil Try og meg på Ullevålseter i dag.»

For å glede sine lesere utstyrer Stoltenberg sin folkelige hilsen, med et urnorsk og enda mer folkelig bilde. Med kjempestore smil i rødt, hvitt og blått gliser to middelaldrende menn inn i et mobilkamera. De framstår nesten som Nansens kamerater, nylig hjemkommet til sivilisasjonen.

Og FB-folket elsker det de ser.

«Flott at dere er i form, sprekinger! ?2 skikkelig staute kara! :)»

Flere hundre kaster seg på kommentarfeltet, et titall deler Stoltenbergs FB-post på sine egne vegger og 4000 liker dette. I Facebook-verden er dette braksuksess. Hvorfor?

Å gå tur i marka har alltid vært god stil for makten i Arbeiderpartiet og etter krigen utformet Einar Gerhardsen mye av det nye Norge i små koier i granskogen nord for hovedstaden. At dette var en briljant omdømmebygging på 50-tallet, er det få som vil protestere på.

Men trikset er like godt i 2012, noe den begavede mangemillioner og reklameguru Kjetil Try så inderlig godt vet.

Så kanskje Jens og Kjetil vel hjemme i statsministerboligen bak Slottet humret godt og visste nøyaktig hva de gjorde og hva de ville oppnå, da de delte sin skitur med hele Norge. Og denne kvelden kan det også hende at deres motivasjonen for å bruke dette PR-grepet var ekstra sterkt, fordi snart skulle det meste i kongerike handle om Plumbos verselinjer: «Dette er historien om en type kar. Ja en som ikke er som alle andre. Han har sekk og lue på ... sving ditt glass gamle venn, Ola Nordmann.»

I samme øyeblikk som Stoltenberg trykker på sin «publiserings»-knapp på FB, legger VG ut en artikkel om en mann som sitter ensom i en køyeseng av stål, i et trangt gulmalt rom langt unna de gode dager i Nordmarka. Journalist Frank Haugsbø har denne uka hatt noe ganske annet fore enn å gå i samme skispor som landets statsminister. VGs reporter har tatt turen til Jostedalsbreens hjemkommune Jølster, kjent for sine lange norske kulturtradisjoner, kunsthåndverk og folkemusikk.

I bygda som huser 3000 nordmenn møter Haugsbø den 54 år gamle Yemane Teferi for å skrive saken om en ny Norgesrekord. Den eritreiske asylsøkeren har de siste 20 åra tilbrakt sitt liv i tolv forskjellige asylmottak. Dette har ikke vært et smørefritt liv, der han har falt mellom alle stoler. Nå får han 68 kroner dagen for å dekke mat, klær, lege og alle andre nødvendige utgifter. (Ifølge Trude på Swix sitt kundesenter er veiledende pris for en boks med blå smøring 69 kroner.)

«Jeg begynner å bli sliten. Alt jeg ønsker meg er å få en jobb, slik at jeg kan betale mine regninger og min skatt som alle andre. Jeg skulle ønske jeg slapp å plukke tomflasker,» forteller den venneløse middelaldrende mannen fra Eritrea, som om ikke annet har én ting til felles med Kjetil Try og landets statsminister: «Jeg må ut for å snakke med naturen. Jeg prøver å glemme, og håper at det kanskje vil komme en bedre dag i morgen.»

På VG Nett uteblir ikke reaksjonene. 416 deler VGs historie med sine FB-venner. «Likes» og kommentarer hagler under artikkelen:

«Blir flau av å være nordmann. Hadde han bodd nærmere skulle han jammen fått bodd hos oss.»

«Forferdelig! Regner med myndighetene tar tak nå når vi er opplyst om denne stakkars mannen, og at journalistene ikke lar saken gå!»

Det er Norsk Folkehjelp som driver asylmottaket i Jølster. Mottaksleder Grethe sier hun gjør så godt hun kan, men hun blir ofte lei seg og mismodig på vegne av sine «gjester». I går vedtok det lokale laget at det skulle opprettes en innsamlingskonto for Yemane Teferi, forteller hun da jeg spør om hva som skjedde etter VGs artikkel.

«Går dine gjester på ski?» spør jeg nærmest for spøkens skyld.

«Ja, nå skal du høre, vi har nettopp inngått et samarbeid med lokale krefter om et slalåmprosjekt.»

Den digitale hverdag skaper fort store kontraster.

Jarle Aabø.
Jarle Aabø. Vis mer