Kvinne, gjør din plikt, krev din rett

Jeg vil ha verneplikt for alle, uavhengig av kjønn.

VIL HA DE BESTE: Bildet er fra gardens julegudstjeneste. «Hvert år trengs det om lag 10 000 vernepliktige i Norge og Forsvaret må tiltrekke seg de dyktigste. Halvparten av disse er kvinner», skriver artikkelforfatteren. Foto: Heiko Junge / Scanpix
VIL HA DE BESTE: Bildet er fra gardens julegudstjeneste. «Hvert år trengs det om lag 10 000 vernepliktige i Norge og Forsvaret må tiltrekke seg de dyktigste. Halvparten av disse er kvinner», skriver artikkelforfatteren. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke gikk Espen Barth Eide ut og varslet at regjeringen vurderer å innføre verneplikt for kvinner. Det var på høy tid. Forsvaret er i dag en av de få ubestridte mannsbastionene i Norge, mannsandelen er over 90 prosent.

Det er et system skapt av menn, for menn og der samfunnet ikke forventer at kvinner skal delta. Som feminist er det for meg uforståelig at det skal fortsette å være slik. Jeg vil ha verneplikt for alle, uavhengig av kjønn.

Jeg har alltid satt spørsmålstegn ved hvorfor det ble stilt andre forventninger til meg enn til broren min. Han er halvannet år eldre enn meg og hele oppveksten så jeg opp til ham. Han var større og sterkere, kunne løpe fortere enn meg, sykle uten hender på styret og kunne gjøre triks med skateboardet som jeg ikke fikk til.

Jeg ville være som ham og diltet etter og ville gjøre alt hva han gjorde. Men det var alltid noen voksne som løp etter og var bekymret for meg: «Pass deg!» «Vær forsiktig!» Jeg var jo tross alt mindre og svakere og hadde ikke så god motorikk som broren min. Det var ikke rart at de voksne måtte passe ekstra godt på lille, spinkle meg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer