Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kvinne i 80-åra ansvarlig for tidenes kunst-tabbe

- Jesus ser nå ut som en hårete ape.

ØDELA MALERI: Bildet til venstre viser den nedslitte versjonen av maleriet «Ecce Homo» av Elias Garcia Martinez. Bildet til høyre viser det skandaløse resultatet av en gammel dames forsøk på å restaurere maleriet. Foto: AFP PHOTO/ CENTRO DE ESTUDIOS BORJANOS/ NTB Scanpix
ØDELA MALERI: Bildet til venstre viser den nedslitte versjonen av maleriet «Ecce Homo» av Elias Garcia Martinez. Bildet til høyre viser det skandaløse resultatet av en gammel dames forsøk på å restaurere maleriet. Foto: AFP PHOTO/ CENTRO DE ESTUDIOS BORJANOS/ NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Det høyt verdsatte Jesus-maleriet «Ecce Homo» av Elias Garcia Martinez har i mange år lidd av fuktskader.

Et kvinnelig sognebarn i Sanctuary of Mercy Church, som ligger i nærheten av Zaragoza, ble så fortvilet og frustrert over skadene at hun til slutt valgte å ta saken i egne hender.

Uten tillatelse fra kirka ga kvinnen i 80-åra seg i kast med å restaurere det mer enn hundre år gamle bildet med sin egen malerpensel.

Resultatet ble intet mindre enn skandaløst. Bildet fra 1910, som ikke er spesielt verdifullt, men lenge har vært en yndet utsmykning i kirka, er fullstendig ødelagt.

- Kan tildekkes med fotografi Kultursjefen i byen, Juan Maria Ojeda, sier at kvinnen hadde de beste hensikter.

- Neste uke skal kvinnen møte med en restaurerer og forklare hva slags materialer hun brukte. Hvis vi ikke kan reparere det, vil vi trolig dekke veggen med et fotografi av maleriet, sier Ojeda ifølge BBC.

BBCs korrespondent Christian Fraser beskriver det ødelagte maleriet på følgende måte:

- De delikate penselstrøkene til Elias Garcia Martinez er blitt begravd under tilfeldig malingssprut. Det verdige portrettet likner nå på en
tegnestift-tegning av en veldig hårete ape i en tunika som ikke passer, sier Fraser.

Barnebarn ville redde maleriet Men det stopper ikke der. Mens kvinnen i 80-åra var opptatt med å maltraktere maleriet, var det igangsatt planer for å restaurere fuktskadene - med en profesjonell ekspert. Alt takket være malerens barnebarn.

Ifølge BBC hadde nemlig Martinez' datterdatter nylig donert penger for å restaurere maleriet.

Alt tyder på at disse pengene i høyeste grad vil komme til god nytte for lokalsamfunnet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media