Kvinne i krigergrav sjokkerte forskerne

Fantes skjoldmøyer og valkyrier i virkeligheten? Nå raser debatten i forskningsmiljøet.

SKJOLDMØYER: Alfhildr og Urd er begge skjoldmøyer fra Tore Hunds flokk. De er karakterer i den norske HBO-suksessen «Beforeigners», mens Tore Hund er kjent fra sagalitteraturen som mannen som kjempet mot Olav Digre. Foto: HBO Nordic
SKJOLDMØYER: Alfhildr og Urd er begge skjoldmøyer fra Tore Hunds flokk. De er karakterer i den norske HBO-suksessen «Beforeigners», mens Tore Hund er kjent fra sagalitteraturen som mannen som kjempet mot Olav Digre. Foto: HBO Nordic Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Gjennom HBO-serien «Beforeigners» har vikingkulturen fått sin renessanse. De to foreløpige siste episodene av serien ble sendt denne uka, men serieskaperne har allerede begynt å skrive på andre sesong.

Serien bygger på et helt spesielt premiss: Etter en rekke mystiske lysglimt, dukker plutselig mennesker fra steinalderen, vikingtida og 1800-tallet opp i Oslofjorden utafor Bjørvika. Fenomenet blir snart dagligdags, og tidsmigrantene blir nødt til å finne seg til rette i en moderne hovedstad.

En av hovedkarakterene i serien er Alfhildr, en tidligere skjoldmøy som nå har satset på en karriere innen oslopolitiet. Forestillingen om kvinnelige krigere har eksistert ganske lenge, men det har ikke funnes bevis som kunne bekrefte dette.

Men en studie fra 2017 sendte sjokkbølger gjennom arkeologimiljøet, ifølge National Geographic.

DNA-testet kvinne

For mer enn tusen år siden ble en velstående vikingkriger lagt til hvile i Birka, den gamle vikingbyen som ligger på en øy utenfor Stockholm i Sverige. Graven ble fylt med gjenstander som sverd og pilspisser, og en pose spillbrikker, ifølge det norske nettstedet Forskning.no.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer