Kvinne i krigergrav sjokkerte forskerne

Fantes skjoldmøyer og valkyrier i virkeligheten? Nå raser debatten i forskningsmiljøet.

<strong>SKJOLDMØYER:</strong> Alfhildr og Urd er begge skjoldmøyer fra Tore Hunds flokk. De er karakterer i den norske HBO-suksessen «Beforeigners», mens Tore Hund er kjent fra sagalitteraturen som mannen som kjempet mot Olav Digre. Foto: HBO Nordic
SKJOLDMØYER: Alfhildr og Urd er begge skjoldmøyer fra Tore Hunds flokk. De er karakterer i den norske HBO-suksessen «Beforeigners», mens Tore Hund er kjent fra sagalitteraturen som mannen som kjempet mot Olav Digre. Foto: HBO Nordic Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Gjennom HBO-serien «Beforeigners» har vikingkulturen fått sin renessanse. De to foreløpige siste episodene av serien ble sendt denne uka, men serieskaperne har allerede begynt å skrive på andre sesong.

Serien bygger på et helt spesielt premiss: Etter en rekke mystiske lysglimt, dukker plutselig mennesker fra steinalderen, vikingtida og 1800-tallet opp i Oslofjorden utafor Bjørvika. Fenomenet blir snart dagligdags, og tidsmigrantene blir nødt til å finne seg til rette i en moderne hovedstad.

En av hovedkarakterene i serien er Alfhildr, en tidligere skjoldmøy som nå har satset på en karriere innen oslopolitiet. Forestillingen om kvinnelige krigere har eksistert ganske lenge, men det har ikke funnes bevis som kunne bekrefte dette.

Men en studie fra 2017 sendte sjokkbølger gjennom arkeologimiljøet, ifølge National Geographic.

DNA-testet kvinne

For mer enn tusen år siden ble en velstående vikingkriger lagt til hvile i Birka, den gamle vikingbyen som ligger på en øy utenfor Stockholm i Sverige. Graven ble fylt med gjenstander som sverd og pilspisser, og en pose spillbrikker, ifølge det norske nettstedet Forskning.no.

Det ble også ofret to hester som skulle følge krigeren i døden. Den ene hesten hadde bissel på, og var klargjort for ridning. Personen var kledd i krigerdrakt.

Det har i mange år vært gjengs oppfatning at det var mannlige krigere som ble begravet med våpen og krigerutstyr, forteller Zanette Glørstad. Hun er førsteamanuensis ved arkeologisk seksjon, Kulturhistorisk museum.

- Derfor var det et så stort sjokk når man oppdaget at det ikke var en mann som lå begravet i Birkagraven, men at skjelettet er DNA-bestemt til å være en kvinne.

Heftig debatt

Det var en svensk studie fra 2017 som bød på den arkeologiske åpenbaringen, og som ble starten på en heftig debatt i akademia. Noen forskere tolket resultatene som et klart tegn på at det fantes kvinnelige krigere, andre er fullstendig uenige.

- Det har ikke vært noen skyttergravskrig, men partene har hatt sterke synspunkter. Noen mener at forskerne gikk for langt i å sette kvinnene inn i en krigerrolle, og har nok blitt litt provosert.

Funnet vakte enormt interesse, langt utover Skandiavias grenser. I en ny vitenskapelig artikkel skriver forskerne at publikasjonen førte til enestående offentlig debatt om denne personen. I den nye artikkelen tar de for seg tolkningen av begravelsen i detalj, samt diskuterer kildekritiske spørsmål rundt funnet.

<strong>SLIK LÅ HUN:</strong> Dette er en illustrasjon basert på beskrivelsen av hvordan graven så ut da den ble åpnet. Illustrasjon: Evald Hansen
SLIK LÅ HUN: Dette er en illustrasjon basert på beskrivelsen av hvordan graven så ut da den ble åpnet. Illustrasjon: Evald Hansen Vis mer

At det er en kvinne, og at hun har blitt begravet i et klassisk krigerantrekk er det ingen tvil om. Med det kan være mange andre årsaker til at hun ble begravet med våpen, mener Glørstad.

- Spørsmålet er om hun har vært en kriger, eller om hun har hatt en annen rolle innafor krigerkulturen. Mange har trukket fram mytologiens valkyrier, forklarer hun.

Gravide Frøydis

Historier om valkyriene er nedtegnet i Snorres Edda. Det er kvinner som henter de døde på slagplassen, og som bringer dem videre til Valhall. De er gjerne framstilt som tøffe og krigerske, og er ifølge Glørstad et klart eksempel på kvinner tilknyttet krigerrollen.

Kvinneligere krigere er ingen ny idé. Den norrøne Volsungesagaen fra 1200-tallet forteller om skjoldmøyer som kjempet ved siden av mannlige krigere. Mens Eirik Raudes saga om vikingenes utforsking av Grønland og Nord-Amerika, forteller historien om modige Frøydis som bodde i den norrøne kolonien i Vinland.

- Kolonien ble angrepet av det de kaller skrælinger, altså amerikanske urfolk. For å redde seg og sine griper Frøydis, som skal ha vært gravid, tak i et sverd. Hun røsker opp kjolen så brystene synes, og klasker seg selv med sverdet og skriker. Det var tilsynelatende skremmende nok, forteller Glørstad.

Kjønn og vold

Hun mener Birkagraven har åpnet for en ny diskusjon om hvordan kjønn og vold har vært forstått, og hvordan samfunnssystemet i vikingtida har fungert.

- Er det troverdig at Tore Hund kunne hatt to kvinner i flokken sin?

- Jeg tenker at det finnes alltid personer, uansett land og tid, som klarer å finne seg roller på tvers av det som er tradisjonen. Jeg vil ikke tro at det har vært vanlig, men at det kan ha vært større spillerom enn man har tenkt tidligere, skal man ikke se bort fra.

OSLO-SERIE: Operaen, barcode og flere andre steder i Oslo er kulisser i «Beforeigners», der Nicolai Cleve Broch spiller politi. Finske Krista Kosonen spiller tidligere skjoldmøy Alfhildr. Video: HBO Vis mer

Det er ekteparet Eilif Skodvin og Anne Bjørnstad som har skrevet «Beforeigners». Bjørnstad husker godt da nyheten om DNA-resultatet fra Birkagraven kom. Da hadde de allerede skrevet et par episoder, og var godt inne i sitt univers.

- Når den saken kom, var det selvfølgelig noe vi la merke til. Det var kult å se at vi ikke er helt på bærtur, sier Anne Bjørnstad til Dagbladet.

Hun har fått med seg at kvinnelige vikingkrigere er et ganske omstridt tema. Men ettersom «Beforeigners» er fiksjon, holder det for serieskaperne at noen mener det har eksistert.

Tore Hund og Olav Digre er blant karakterene som figurerer i HBO-serien, mens Erling Skjalgson også er nevnt. Mens de tre er basert på faktiske skikkelser fra sagalitteraturen, kan Bjørnstad avsløre at Alfhildr og hennes skjoldmøy-venninne Urd er rein fantasi.

- Men vi leter alltid etter konkrete ting når vi skriver. Ideen med mose i trusa for eksempel, var basert på funn under Bryggen i Bergen, som en venn fortalte meg om. Der skal de ha funnet mose som noen mener var blitt brukt i forbindelse med menstruasjon.

- Alfhildr er feminist

Finske Krista Erika Kosonen (36) spiller rollen som Alfhildr. Hun forteller til Dagbladet at hun har fått hjelp med rollen fra den finske historikeren Aaro Söderlund, som har lært henne masse om vikinger.

- Men ellers gjorde jeg bare det som er en skuespillers jobb, å prøve å forstå denne fantastisk velskrevne karakteren, og fikk henne til å komme til live, på et vis.

Selv tror Kosonen at skjoldmøyer som Alfhildr og Urd har eksistert i virkeligheten. Hun forteller at hun kjenner seg overraskende godt igjen i karakteren Alfhildr.

- Jeg tror at Alfhildr er en feminist, sannsynligvis uten at hun vet hva feminisme betyr. Og hun ser mange ting gjennom humor. I tillegg sitter hun på samme måte som jeg sitter, sier Kosonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer