KOMMENTARER

Kvinne klar for sjefsstolen

Med Toril Marie Øie får Norge sin første kvinnelige høyesterettsjustitiarius.

FØRSTE KVINNE: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen presenterte i dag Toril Marie Øie som ny høyesterettsjustitiarius.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
FØRSTE KVINNE: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen presenterte i dag Toril Marie Øie som ny høyesterettsjustitiarius. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Toril Øie er dommer i Høyesterett siden 2004, og har før det hatt stillinger i Justisdepartementets lovavdeling, ved Universitetet i Oslo og som tingrettsdommer og sorenskriver.

Toril Marie Øie kommer fra en juridisk familie, hennes far satt i Trygderetten i mange år. Hun regnes som en meget kompetent og selvstendig, klar og reflektert dommer.

Når hun likevel ikke var en soleklar vinnerkandidat blant en rekke meget velkvalifiserte søkere, skyldes det at hun ikke har markert seg i den siste tids rettsutvikling, der menneskerettigheter og andre internasjonale rettskilder har stått i sentrum for den juridiske debatten. Toril Øie har markert seg først og fremst på strafferettens område.

Utnevnelsen av Toril Marie Øie skjer etter en langvarig offentlig debatt om rettspolitiske spørsmål knyttet til kandidatene. Det er første gang det er skjedd i en slik sammenheng, og er en følge av den nye posisjonen Høyesterett har fått i vårt styringssystem. Med grunnlovsendringene i 2014 er Høyesteretts adgang til å prøve stortingsbeslutninger og forvaltningsvedtak opp mot Grunnloven blitt grunnlovsfestet. Under den sittende justitiarius, Tore Schei, har retten ved flere anledninger markert sin nye stilling i forhold til de andre statsmaktene. Utviklingen i internasjonal rett, og med så vel menneskerettighetene og EU-retten som en del av norsk rett, er også Høyesteretts stilling styrket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer