Kvinne med sprengkraft

Hun har vært rasende hele livet, Liza Marklund. Helt fra hun som ung journalist satt i avisa Norrbottenskuriren og leste rapporter om kvinnemishandling, har hun vært «ständigt tvärförbannad» på kvinners vegne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • Han ante nok ikke hva han satt overfor hos Skavlan forrige fredag, Bjarne Håkon Hanssen. I mangel av et svar på om han er feminist, sa han til Marklund: - Det er få som er like vakker som deg, som kaller seg feminister i Norge.

Det kunne ikke vært verre. Ikke nok med at det kan oppfattes nedlatende å kommentere en kvinnes utseende i stedet for sak, men her fikk også den ledende Arbeiderparti-politikeren fortalt at han stereotypisk nok oppfatter alle feminister som stygge. Det fikk han sagt til en dame som allerede er rasende på vegne av kvinner.

  • Liza Marklund var en legendarisk skikkelse i svensk medieverden før hun ble berømt forfatter. Hun var reporter i Expressen og Aftonbladet, sjef i TV 4 og i gratisavisa Metro. Sjefen hennes i Expressen sier om henne at hun er usedvanlig selvsikker og viser fingeren til hvem hun vil. Det har hun da også gjort, til forlag og kritikere. Hun utgir bøkene sine på Jan Guillous Piratforlag og provoserer vettet av det finkulturelle Sverige.
  • Den svenske forfatteren Björn Ranelid gikk ut og sa at det finnes en million svensker som kan skrive like bra som Liza Marklund. I et intervju i Göteborgs-Posten ble hun spurt om hvordan det føles å være Sveriges mest overvurderte forfatter. Til alt overmål rykket en av hennes tidligere lærere ut i et leserbrev i Piteå-Tidningen og spurte hvordan en slik som henne kunne kalles forfatter.
  • «Hata mej för helvete, men nu gör jag som jag vill,» sier hun i et intervju i Dagens Nyheter. Det kan hun si nå, når millionene ruller inn. Den første krimboka «Sprengeren» har solgt i over 600000 eksemplarer i Sverige og er oversatt til 17 språk. Den er også aktuell som film med Helena Bergström i rollen som krimreporteren Annika Bengtzon. Som sin skaper er romanfiguren Annika rasende på kvinners vegne. Dette går som en rød tråd igjennom alle Marklunds bøker.
  • Bjarne Håkon Hanssen får trolig varige men etter møtet med henne. Selv angrer Liza Marklund på at hun tøylet raseriet og ikke laget bråk i studio. - Hanssens uttalelser om barn og karriere viser at dette var noe mer enn en sleivete bemerkning, sier hun i VG og freser illsint: - Er det slike politikere dere vil ha i Norge?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer