Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kvinnefotballen i fritt fall

Når skal NFF skjønne at alt handler om penger?

PENGER AVGJØR: Guro Knutsen Mienna (t.v.) sitter på gresset mens de brasilianske spillerne jubler etter scoring. «Så lenge vi fortsetter å kutte stipendordninger vil jentene bare falle lengre og lengre bakpå, noe fiaskoen i VM var et tydelig tegn på», skriver artikkelforfatteren. Foto: Erlend Aas/Scanpix
PENGER AVGJØR: Guro Knutsen Mienna (t.v.) sitter på gresset mens de brasilianske spillerne jubler etter scoring. «Så lenge vi fortsetter å kutte stipendordninger vil jentene bare falle lengre og lengre bakpå, noe fiaskoen i VM var et tydelig tegn på», skriver artikkelforfatteren. Foto: Erlend Aas/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fotball: «Det er typisk norsk å være god» er et berømt sitat av vår tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland. Men gode nok, er akkurat det vi ikke var denne gangen. 24 Juni i år uttalte Nils Johan Semb til fotball.no at han hadde tro på medalje. I stedet ble det retur til Norge tidligere enn planlagt.

Dette er uten tvil Norges dårligste prestasjon noensinne. I OL, VM og EM har Norge vært blant de fire beste i tidsrommet 1987 til 2009, med unntak av OL i Aten 2004 da vi ikke klarte å kvalifisere oss.

Så hvordan kan det ha seg at laget går på en så stor smell i 2011, når en skulle tro at et land som Norge bare har fortsatt å utvikle seg?

Det er lett å rette fingeren mot NFF, og jeg peker gjerne alle fingrene den veien. For når det gjelder utviklingen av norsk kvinnefotball så har forbundet mer eller mindre stagnert. Det er ganske uvitende å gå ut i media og si at man har tro på medalje i VM når man vet, eller burde vite, hvordan ståa er her hjemme i toppserien, og hvor langt utviklingen har kommet i kvinnefotball i andre land.

Så hva må gjøres? Selv om NFF ikke direkte kan gis skylden for den stagnerende utviklingen, så er holdningen og behandlingen organisasjonen gir jentene uforståelig. Så lenge vi har to landslag, er det naturlig at rekrutteringen og utviklingen til disse lagene, altså eliteserien og toppserien, bør bli like mye satset på. Ellers må man endre målsetting, og i stedet for å snakke om medaljesjanser, snakke om topp 10-plassering.

Så lenge NFF fortsetter å kutte i stipendordninger og avtaler som jenteløftet, vil jentene bare falle lengre og lengre bakpå, noe fiaskoen i VM var et tydelig tegn på.

Når skal NFF skjønne at alt handler om penger? Med mer penger får jentene trent mer og utviklet seg i riktig retning, ergo får vi et bedre nivå i toppserien og kan etter hvert heve oss internasjonalt med klubb- og landslag.

NFF ser på kvinnefotballen som et tapsprosjekt, noe de aldri vil tjene penger på. Derfor går alt fokus og all konsentrasjon til herrene. Men det er litt som å ha to barn, der den ene blir skjemt bort mens den andre blir gjemt bort.

Da EM-søknaden gikk i vasken ble det kutt i flere ledd, men hardest gikk det selvfølgelig ut over jentene, som fra før av ikke har så mye penger. Flere av spillerne i toppserien bruker den lille lønnen de tjener på å kjøpe seg fri fra sine ordentlige jobber, slik at de kan trene mer og bli bedre fotballspillere.

Med all den kritikken NFF får ved behandlingen av jentene, så havnet fokuset på feil sted og det er med på å svekke kvinnefotballen ytterligere Med over 100 000 jenter som spiller fotball, er fotball den største jenteidretten. Så hvor vanskelig kan det egentlig være å skaffe flere sponsorer og mer penger? Man må skape samhold, tilhørighet, lokale profiler og interesse rundt eget lag.