Kvinnehatet og rasismens triumf

At Donald Trump ble valgt som president i USA er det endelige beviset på at kvinnehat og rasisme er akseptable størrelser, også i det brede laget av befolkningen. 

TILBAKESLAG: Det amerikanske valgresultatet er et enormt tilbakeslag for alle som jobber for likestilling og likeverd, skriver Heidi Helene Sveen. Foto: AP
TILBAKESLAG: Det amerikanske valgresultatet er et enormt tilbakeslag for alle som jobber for likestilling og likeverd, skriver Heidi Helene Sveen. Foto: APVis mer

Valgresultatet er et enormt tilbakeslag for alle som jobber for likestilling og likeverd.

Sivilisasjonen beveger seg ikke i en evolusjonær rettlinjet prosess. Det var mange som tok det for gitt at Frp aldri ville sitte i regjering. Det var mange som trodde demagogen Trump i det hvite hus var en umulighet. Å tro at Hitler aldri kan skje igjen er basert på uvitenhet. Alle som til nå har undervurdert de mørke høyrekreftene må våkne opp.

Her til lands kan vi se tendenser til den samme aksepten for intoleranse. Antifeminismen har mange hjelpere. Etter terroren på Utøya ble ABBs kvinnehat feid under teppet. Mange fra det populistiske høyre avskrev handlingene som en gal manns verk. På Facebook har over 40.000 selverklærte mannssjåvinister samlet seg i et forum eksklusivt for menn. Der inne er det gode kår for kvinnehatet.

I Norge er feminisme og kampen for likestilling blitt en venstresidesak. Høyresidefeminisme er en omtrent ikke-eksisterende størrelse. Det er vanlig å henvende seg til «feministene» som de ansvarlige for å drive likestillingskamp, også på mannens vegne. Særlig menn snakker på denne måten. Det skjer fordi likestilling ikke anses som noe som angår alle, men blir sett på som en kvinnegreie for spesielt interesserte.

Den anstendige delen av høyresiden må må våkne, populistene kommer. Og de kommer fort.

En reaksjonær frykt for innvandring kommer ofte hånd i hånd med kvinnehat og sexistiske holdninger. Mange innvandringsmotstandere nærer en dyp forakt for feminisme, noe som delvis skyldes feminismens antirasistiske innhold, men også det faktum at humanisme i en globalisert verden blir ansett som en feminin verdi.

Så er det en trøst at feminismen de siste årene har fått ny vind i seilene her på knatten. Men vi kan ikke ta kampen alene. Hvis ikke alle snart begynner å dra lasset i arbeidet mot antifeminisme og rasisme, så risikerer vi å ende opp med Trumpske tilstander her hjemme.

Og hvis det først skjer, så er veien tilbake vond og lang.