SKAVLAN OG FLADEN - UTEN SMINKE: Sammen med sju andre kjendiskvinner har de latt seg avbilde helt naturlig i nyeste utgave av Det Nye. Foto: Oda Berby / Det Nye.
SKAVLAN OG FLADEN - UTEN SMINKE: Sammen med sju andre kjendiskvinner har de latt seg avbilde helt naturlig i nyeste utgave av Det Nye. Foto: Oda Berby / Det Nye.Vis mer

Kvinnekamp og PMS-sminke

Det hadde vært gøy om Det Nyes ferske kjærlighet til «det å være naturlig» ikke blir et klamt og keitete one night stand, men en mer langvarig greie.

Meninger

Ni norske kjendiskvinner lot seg avfotografere i motebladet Det Nye uten sminke. Usminka spesial, kalte de det. «Vi vil vise hvor fint det er å være naturlig», sa redaktør Karine Thyness til Dagbladet. Høyhælt lakkskofeminisme fra omtrent sist tenkelig hold - et glossy moteblad. Ganske kult, egentlig.

Men, haters gonna hate, og noen har hevda at Thyness og Det Nye gjør en litt vel stor greie ut av noe naturlig, kvinner uten sminke, og at dét slettes ikke bidrar til å problematisere skjønnhetsidealene i samfunnet vårt.

Samtidig som det blir feil å slakte et godt initiativ, som dette jo er, kan man lett å mistenke at Det Nyes plutselige aversjon mot sminke er et kalkulert salgstriks.

Inne på Thyness? åpne Facebook-profil ligger et stolt bilde av henne og fire kolleger - «team usminka», som hun kaller dem. Like under finnes en lenke til en litt annen verden: Saken «Den perfekte sminken når du har PMS», skrevet og publisert av, du gjetter det kanskje, Det Nye.

Hvilken av disse virkeligheten skal vi tro på, Thyness?

Det er så bra om Det Nye vil slå et slag for hverdagskvinnen ved å si at kvinner er flotte uten sminke. For det er de. Men for at det nye Det Nye ikke skal forfalle til et glemt PR-stunt, og bli det gamle Det Nye igjen, så må Thyness følge opp.

Saker om perfekt PMS-sminke styrker ikke troverdigheten. Har man et budskap, ønsket de virkelig å si noe eller ville Det Nye bare litt ha spalteplass? Her og nå bør vi uansett rose dem.

Om intensjonene er like gode som ideen, gjenstår likevel å se. Det er lett å ha sine tvil, for vil man bidra til å rette opp forvridde kjønnsidealer i pressen, kreves det mer enn én utgivelse. Det hadde vært gøy om bladets ferske kjærlighet til «det å være naturlig», ikke blir et klamt og keitete one night stand, men en langvarig greie.

Den usminka sannheten om Det Nye er på vei til en kiosk nær deg. Det er ikke sikkert den blir så flott som damene i bladet.