Kvinnekrim? - Nei takk...

Hva er galt med kvinnekrim, denne bølgen av bøker fra Småge, Fossum, Holt, Rygh og Lindell som skylte inn over bokklubbene og ut over leserne i 1990-tallets Norge, og som nå sildrer over tv-kanalene?

- Dersom det er noe galt, da?

- Mange av de moderne forfatterne er utro mot kriminalromanen som sjangerkunst . Dessuten: Bøkene er ordrike og politisk korrekte, sier T.B. Hansen, redaktør og utgiver av kriminalmagasinet Skyggespill, et blad som vil videreføre arven fra Detektivmagasinet, Mystikk, Lys og Skygge - gamle legender som fyller den henfalne med melankoli.

- Mener du at...

- Jeg mener ikke generelt å si at vår tids krim er dårlig. Flere diktere enn noen gang beskjeftiger seg med kriminallitteraturen. Men jeg liker ikke den markedstilpassede bokklubbforfatteren som for enhver pris skal gi sine kvinnelige lesere det de åpenbart ønsker: utflytende, snakkesalige tekster i en miks av engelsk puslespill, psykologisk thriller, politiroman og såpeopera. Legg så til hundrevis av sider med hovedpersonens hybride samliv, og du har oppskriften på en moderne bestselgerkrim. Nei, du skal følge sjangeren - eller bryte den bevisst, byder T.B. Hansen.

- Kvinnekrim er et internasjonalt fenomen?

- Ja. Store forlag som Gyldendal oversetter nesten ikke mannlige krimforfattere lenger. En fremragende bok som «Dead Souls» av den skotske forfatteren Jan Rankin er ikke å oppdrive på norsk. En av Storbritannias fremste mannlige forfattere, Reginald Hill, er ikke blitt oversatt på mange år.

Kvinnebølgen har sin pris når en mannlig forfatter som Idar Lind må ta pseudonymet Telma B.S. Hansen for å overleve i bransjen. Like ille som at kvinnelige forfattere i tidligere tider følte seg tvunget til å skrive under fiktive mannsnavn.

I normoppløsningens tid dyrker Skyggespill de klassiske heltene.

T.B. nøler ikke med å nevne sine favoritter i rekkefølge:

1. Dashiell Hammett

2. Georges Simenon

3. John Dickson Carr

4. Raymond Chandler

5. Dorothy L. Sayers

6. Sue Grafton

Under tvil lar han to av 90-tallets krimdronninger slippe inn i varmen: Elisabeth George og Minette Walters.

- Ikke én nordisk?

- To: Håkan Nesser og Kjell Ola Dahl. Det blir ti.

- Skriver redaktøren selv?

- Som ung (T.B. Hansen har nå rundet 40) drømte jeg om å være forfatter. Så ble det alt annet...

Skyggespill mekker han sammen på stuebordet. Opplaget er 3000, og distribueres gjennom Narvesen.

- Med moderne datautstyr kan du framstille et bra og billig blad. Jeg gjør nesten alt selv. Skriver artikler, illustrerer, redigerer og lager layout. Jeg har fire mer eller mindre faste medarbeidere, to er kvinner. Til Skyggespill kan alle sende stoff, alle vurderes likt.

- Også kvinner?

- Selvsagt.