Kvinnelig filmskaper gir opp

- Dokumentarer om kvinner er faglig selvmord.

FRUSTRERT: Den prisbelønte dokumentarfilmskaperen Karoline Frogner skifter yrke etter 20 år. Hun mener det er altfor vanskelig å få pengestøtte til kvinnefilmer i Norge. Foto: LARS EIVIND BONES
FRUSTRERT: Den prisbelønte dokumentarfilmskaperen Karoline Frogner skifter yrke etter 20 år. Hun mener det er altfor vanskelig å få pengestøtte til kvinnefilmer i Norge. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Karoline Frogner har laget dokumentarfilmer siden slutten av 80-tallet, og mottatt en rekke filmpriser. Blant filmene hennes er «Tradra - i går ble jeg tater» og «Mørketid», om kvinners møte med nazismen.

Fredag skrev Dagbladet.no om det siste prosjektet hennes, om enker i Rwanda.

Ikke politisk korrektMen nå er det snart slutt. Når Frogner er ferdig med de to filmene hun nå holder på med, gir hun seg som dokumentarfilmskaper. Det er rett og slett ikke noe poeng å fortsette, med dagens støtteordninger for dokumentarfilm, mener hun.

- Å være kvinne, og lage film med kvinner som tema, er jo faglig selvmord i dette landet. Det er ikke politisk korrekt, sier hun til Dagbladet.no.

Frogner opplever det er svært vanskelig å få støtte til den typen filmer hun lager, hvorav mange omhandler kvinner og menneskerettigheter. Hun har møtt motstand både hos Norsk Filmfond og i resten av filmbransjen, og nå er hun lei.

- Hvis filmen handler om en nordmann som skal ordne opp i verden, er de interesserte. Men det skal helst være en mann. Hver gang jeg har hatt kvinner som hovedtema i filmene mine, har jeg møtt motstand. Dette opplever jeg som et demokratisk ytringsproblem, sier Frogner, som nå vil konsentrere seg om å lage fiksjonsfilm istedet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer