<strong>EN AV FÅ:</strong> Ava DuVernay er blant Hollywoods mest profilerte kvinnelige regissører. Foto: Stephen Smith.
EN AV FÅ: Ava DuVernay er blant Hollywoods mest profilerte kvinnelige regissører. Foto: Stephen Smith. Vis mer

Kvinnelige filmskapere får kun de «små» filmene

Studie viser at kvinnelige regissører ikke får lage de store og dyre filmene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En studie fra Female Film-makers Institute går langt i å hevde at kvinnelige filmregissører diskrimmineres mot. 

Studien, som også er gjengitt i avisa The Guardian, har sett på filmene som settes opp på den prestisjetunge Sundance-festivalen.

Der finner forskerne en klar tendens: Filmer med mannlige regissører blir langt oftere solgt til de store, pengesterke studioene enn hva filmer med kvinner på regiplass blir. 

7 av 10 filmer med kvinnelige regissører må ta til takke med de mindre film- og distribusjonsselskapene, mens den andelen er 55 prosent for menn.

Studien viser også at 43 prosent av kvinnelige filmskapere ønsker å ta på seg en storbudsjetts block-buster film, samtidig som 35 prosent av de mannlige bransjemedlemmene i Hollywood ikke tror at kvinnelige regissører er en slik oppgave verdig. 

- Det som er mest opprørerende ved disse kjønnsstereotypiene er at de faktisk påvirker prosessen ved kjøp og salg av film i Hollywood, sier Cathy Schulman i foreninga Women in Film.

Det er kun menn på regiplass dersom man ser på de 20 dyreste produksjonene i filmhistorien.

Kun 26 prosent av filmskapere i USA er kvinner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer