Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kvinnelige gründere former det nye Norge!

Her ser vi innovasjoner som kan være med å markere Norge i nye, internasjonale markeder.

DELER UT PRIS: Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge er med på å dele ut prisen til årets Female Entrepeneur i dag, på kvinnedagen. Foto: Gladys Fouche / Reuters / NTB Scanpix
DELER UT PRIS: Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge er med på å dele ut prisen til årets Female Entrepeneur i dag, på kvinnedagen. Foto: Gladys Fouche / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Er det fortsatt behov for å fremme kvinnelig deltakelse i norsk næringsliv? Ja, mener vi.

Den norske økonomien skriker etter innovasjon og nyetableringer. Fortsatt er kjønnsforskjellene for store blant mange yrkesgrupper, og særlig blant gründere. Sju av ti gründere er menn, og det er for få kvinnelige gründere med vekstambisjoner. Hvert år etableres det rundt 50 000 selskaper her til lands, men mange av disse selskapene er enkeltpersonforetak der gründerne ikke har ambisjoner utover å skape sin egen arbeidsplass. Blant etablererne av aksjeselskap er det bare tjue prosent kvinner (SSB).  

Når vi i dag kårer Female Entrepreneur 2016, årets kvinnelige gründer i Norge, er det ikke bare fordi vi ønsker å synliggjøre de kvinnene som fortjener å hedres, men også fordi vi har et mål om å mobilisere flere kvinnelige gründere. Aldri har flere kvinner søkt om å bli Female Entrepreneur. Prisen deles ut for syvende gang av Innovasjon Norge og Nærings- og fiskeridepartementet. Mens det var rundt 30 søkere de første årene, var det i år 130 søkere.

Årets seks finalister representerer en ny bredde, og spesielt spennende er det at flertallet av disse kvinnene er pådrivere av ny teknologi. Her ser vi innovasjoner som kan være med og markere Norge i nye, internasjonale markeder.  

Seriegründer Beate Størkson (40) fra Flekkerøy er gründer av Viscenario, som står bak teknologi som forenkler drift i bygg- og eiendomsbransjen. Oslobaserte Karen Dolva (25) med No Isolation utvikler en avatarrobot for langtidssyke barn. Kathrine Molvik (36) fra Knarvik bygger opp et sveisefaglig kompetansesenter gjennom FEC, og kan bidra til omstilling og effektivisering av bransjen. Mona Jensen (41) fra Stord står bak Tom Wood, som har gjort global suksess med innovativ forretningsmodell for high-end mote. Trondheimsgründer Ingrid Lonar (28) startet Assitech i studietiden på NTNU, og har utviklet en fallforebyggende trapperullator. Berta Lende Røed (41) fra Bryne utvikler kommunikasjons- og relasjonsverktøy for privatlivet og næringslivet.  

Felles for finalistene er at de er modige, tar stor risiko, har store ambisjoner, demonstrerer gjennomføringskraft og viser vei for andre. De bidrar til å åpne lukkede dører og bygge nye mønstre for de som kommer etter dem. 

Et framtidsrettet næringsliv er avhengig av å ta i bruk etablerer- og vekstkompetanse fra kvinner så vel som menn. Vi går inn i en tid som krever mer kreativitet og innovasjon, og det er viktig at vi får så mange kvinner som mulig på banen, som gründere, bedriftsledere og eiere.

Norske kvinnelige gründere er godt i gang!