Kvinnelige skuespillere har det verre enn menn

Likt i hele Europa, viser ny undersøkelse.

SKUESPILLERLEDER: Agnete Haaland er leder for både den norske og internasjonale skuespillerorganisasjonen. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES
SKUESPILLERLEDER: Agnete Haaland er leder for både den norske og internasjonale skuespillerorganisasjonen. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Kvinnelige skuespillere i Europa har langt dårligere arbeidsforhold enn sine mannlige kolleger. Det viser en ny, stor undersøkelse fra skuespillerorganisasjonen International Federation of Actors (FIA), hvor Agnete Haaland fra Norsk Skuespillerforbund er president.

- Det er en deprimerende undersøkelse. Og den bekrefter at arbeidsforholdene er like over hele Europa, sier Haaland til Dagbladet.no.

EuropaparlamentetHun har nettopp kommet hjem fra Brüssel, hvor hun la fram undersøkelsen på en pressekonferanse i Europaparlamentet på onsdag. Det er første gang arbeidsforholdene til skuespillere over hele Europa blir undersøkt på denne måten. Prosjektet er finansiert med støtte fra EU.

Det tar utgangspunkt i et spørreskjema på nett, som ble formidlet til skuespillere over hele Europa. 46 prosent av svarene kom fra menn, og 54 fra kvinner. Og resultatet er tydelig. Kvinner kommer dårligere ut enn menn både når det gjelder lønn og tilbud om roller, og forskjellene blir større jo eldre de blir.

Dette er noen av hovedfunnene:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer