Kvinnen Oprah trakk fram i sin berømte tale døde bare dager før hyllesten

Recy Taylor. Et ukjent navn for de fleste inntil Oprah Winfreys ni minutter lange takketale under Golden Globe-seremonien.

STERK TALE: Oprah Winfrey nevnte en rekke kvinner i sin tale under Golden Globes, blant annet Recy Taylor. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Oprah Winfrey benyttet anledningen til å hylle alle kvinner som har lidd i taushet. Men også de som har reist seg mot trakassering, maktmisbruk og rasisme. Slike som Recy Taylor.

På vei hjem fra kirken ble den unge afroamerikanske kvinnen bortført og voldtatt av seks bevæpnede, hvite menn. Det skjedde i Alabama i 1944.

«De truet med å drepe henne, men historien ble rapportert til NAACP hvor en ung arbeider ved navn Rosa Parks ble hovedetterforskeren på saken. Og sammen søkte de rettferdighet», sa Oprah under talen.

Modige kvinner

Det høstet jubel og applaus da Oprah fortsatte: «For lenge har kvinner ikke blitt hørt eller trodd hvis de har turt å ta bladet fra munnen og si sannheten til maktmennene, at deres tid er ute».

Noen år etter at hun forsøkte å hjelpe Recy Taylor, ble Rosa Parks selv historisk. Hun nektet å gi fra seg setet i den «fargede» delen av bussen til en hvit mann som gjorde krav på det fordi den «hvite» delen var full. Parks ble arrestert og bøtelagt, men saken førte til opphevelsen av raseskillet på busser - og regnes som starten på slutten for raseskillet i USA.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer