Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kvinnen Oprah trakk fram i sin berømte tale døde bare dager før hyllesten

Recy Taylor. Et ukjent navn for de fleste inntil Oprah Winfreys ni minutter lange takketale under Golden Globe-seremonien.

STERK TALE: Oprah Winfrey nevnte en rekke kvinner i sin tale under Golden Globes, blant annet Recy Taylor. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oprah Winfrey benyttet anledningen til å hylle alle kvinner som har lidd i taushet. Men også de som har reist seg mot trakassering, maktmisbruk og rasisme. Slike som Recy Taylor.

På vei hjem fra kirken ble den unge afroamerikanske kvinnen bortført og voldtatt av seks bevæpnede, hvite menn. Det skjedde i Alabama i 1944.

«De truet med å drepe henne, men historien ble rapportert til NAACP hvor en ung arbeider ved navn Rosa Parks ble hovedetterforskeren på saken. Og sammen søkte de rettferdighet», sa Oprah under talen.

Modige kvinner

Det høstet jubel og applaus da Oprah fortsatte: «For lenge har kvinner ikke blitt hørt eller trodd hvis de har turt å ta bladet fra munnen og si sannheten til maktmennene, at deres tid er ute».

DOKUMENTAR: Her er trailer til dokumentaren om Recy Taylor som ble overfalt og voldtatt av seks hvite menn. Vis mer

Noen år etter at hun forsøkte å hjelpe Recy Taylor, ble Rosa Parks selv historisk. Hun nektet å gi fra seg setet i den «fargede» delen av bussen til en hvit mann som gjorde krav på det fordi den «hvite» delen var full. Parks ble arrestert og bøtelagt, men saken førte til opphevelsen av raseskillet på busser - og regnes som starten på slutten for raseskillet i USA.

Men der alle vet hvem Rosa Parks er, har ikke Recy Taylor fått en like framtredende plass i historien. Mennene som kidnappet og voldtok henne ble aldri dømt. Dette på tross av at de vedgikk skyld.

To juryer bestående av utelukkende hvite menn kom ifølge The Telegraph til den samme konklusjonen: De ville ikke straffe de som truet småbarnsmoren med våpen og dro henne inn i en bil. Etter at de hadde kjørt til et øde sted, ble Taylor voldtatt av minst seks av de syv hvite tenåringene. Når de var ferdige med henne, ble hun forlatt i grøfta med bind for øynene.

I 2010: Recy Taylor døde for noen dager siden, 97 år gammel. Foto: NTB scanpix
I 2010: Recy Taylor døde for noen dager siden, 97 år gammel. Foto: NTB scanpix Vis mer

Offentlig beklagelse i 2011

Men om Recy Taylor tapte saken, ble hun likevel ikke glemt. I 2010 kom boka «At the dark end of the street». Den forteller historien om Rosa Parks, inkludert Recy Taylors. I kjølvannet av det fikk Taylor en slags offentlig beklagelse i 2011.

Da hun var 90 sa hun dette om grusomhetene hun ble utsatt for i 1944: «Jeg var en ærlig person som levde rett. De skulle ikke ha gjort det. Jeg ga dem ingen grunn til å gjøre det. Og jeg fikk ingenting, det ble aldri gjort noe med det.»

I fjor kom dokumentarfilmen «The rape of Recy Taylor» om den da 97 år gamle kvinnen og hennes kamp for rettferdighet. Og med Oprah Winfreys tale til millioner av tv-seere, fikk hun en slags oppreisning til slutt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!