AI-fenomenet «Loab» - går viralt på Twitter:

«Kvinnen» som hjemsøker internett

Uskyldig lek med AI-kunst skapte kvinnen som beskrives som en digital demon: «Loab».

«LOAB»: Slik så et av de første bildene av AI-skapte «Loab» ut. Foto: Skjermdump / Twitter / @Supercomposite
«LOAB»: Slik så et av de første bildene av AI-skapte «Loab» ut. Foto: Skjermdump / Twitter / @Supercomposite Vis mer
Publisert

Den fryktinngytende skikkelsen som sniker seg inn i stadig flere folks nyhetsoppdateringer i sosiale medier startet med noe så banalt som Marlon Brando. Forvirret? Ikke så rart.

Et verktøy på veien for å forstå, er å vite litt om hva AI-kunst er - kunst lagd ved hjelp av kunstig intelligens.

I dag finnes det flere AI-kunst-generatorer: DALL-E, NightCafe, og Imagen, for å nevne noen.

Avanserte algoritmer

Ved hjelp av avanserte algoritmer, som har trent seg «smarte» ved å bli matet med milliarder av verdens eksisterende bilder og tekstbeskrivelser, kan disse generatorene blant annet ta en valgfri tekst og gjøre den om til et helt nytt bilde.

Sam Altman, administrerende direktør for forskningsselskapet OpenAI som står bak generatoren DALL-E, postet et eksempel på Twitter i april i år, da DALL-E 2 ble introdusert for publikum:

- (...) Det kan generere bilder fra tekst som «teddybjørner som jobber med ny AI-forskning på månen på 1980-tallet». Det er så gøy, og noen ganger vakkert, skrev Altman.

I teorien kan man altså skrive inn: «Marilyn Monroe flying air balloon in France», og så vil generatoren gjøre sin tolkning av setningen og trolig gi deg et bilde av Marilyn Monroe i en luftballong over Frankrike.

Startet med Brando

Så, tilbake til den mystiske «Loab». En av dem som har lekt seg med AI-generatorer, er den svenske artisten og AI-entusiasten som går under navnet Supercomposite.

Kvinnen bak artistnavnet er foreløpig ukjent, men hennes AI-oppdagelse har likevel fått internett til å koke.

I forrige uke fortalte hun om «Loab» i en Twitter-tråd, og nå har historien om AI-skikkelsen gått viralt.

- Jeg oppdaget denne kvinnen, som jeg kaller Loab, i april. Den kunstige intelligensen hadde lettere for å gjengi henne enn de fleste kjendiser. Tilstedeværelsen hennes vedvarer, og hun hjemsøker alle bilder hun rører ved. Advarsel: Dette er en ekte spøkelseshistorie, med makabre vendinger, starter hun tråden.

Det hele starter svært så uskyldig, hvor Supercomposite forteller at hun, uten noen spesiell grunn, ville finne ut hva AI-generatoren tolket som det motsatte av skuespiller Marlon Brando.

Så hun skrev inn «Brando::-1», kalt «negative prompt weights», som forteller AI-generatoren at den skal få bildet til å se så lite likt ut som Brando.

Makabre funn

Det endte i en rar logo med påskriften «DIGITA PNTICS». Så da ville hun sjekke om Marlon Brando var det motsatte av denne logoen, og skrev inn «DIGITA PNTICS skyline logo::-1». Og der var «Loab» skapt.

- Da fikk jeg disse skremmende bildene, alle av den samme, triste, gamle damen med trekantet rosacea (?) i kinnene, skriver hun.

Videre kombinerte de «Loab» med andre, ikke fullt så skrekkinngytende bilder. Noen ganger ett bilde, andre ganger flere bilder. Resultatet var likevel makabre, gjerne blodige, bilder, hvor Loab-skikkelsen på en eller annen måte var gjenkjennelig.

Noen av bildene var så grusomme, at «Loab»-skaperen ikke ville legge dem ut.

- Jeg føler meg ikke komfortabel med å legge ut de mest urovekkende, borderline drapsbildene av oppstykkede, skrikende barn, skriver hun.

SE TV: Internettfenomenet «Momo» skremte barn verden over i flere år. Nå er hun tilbake. Vis mer

Sladdet bilder

Supercomposite har selv sladdet noen av bildene med «voldelig og sensitivt innhold», så Twitter-brukerne på eget ansvar må trykke på en «vis»-knapp for å se bildene.

Skaperen fortsetter å poste nye «Loab»-versjoner, og publikum lar seg engasjere. Noen kaller skapningen en digital demon, andre et AI-spøkelse og flere hevder også å ha mistet nattesøvnen av «Loab».

- Det er de verste bildene jeg noen gang har sett. Jeg tror ikke jeg kommer til å bruke de promptene og åpne den døren med det første. Noe burde bare aldri se dagens lys. La denne posten holde mørket unna meg, skriver en bruker.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer