KOMMENTARER

Kvinnene dominerte i 2014

Spellemannprisen opprettet den kjønnsnøytrale prisen «Årets artist» i grevinnens tid.

NUMMER ÉN: Highasakite, anført av vokalist og låtskriver Ingrid Helene Håvik, topper Dagbladets liste over norske album i et år hvor svært mye av den beste musikken ble laget av kvinner. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
NUMMER ÉN: Highasakite, anført av vokalist og låtskriver Ingrid Helene Håvik, topper Dagbladets liste over norske album i et år hvor svært mye av den beste musikken ble laget av kvinner. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I år skal vi komme Susanna Wallumrød i forkjøpet og telle opp kvinneandelen på vår liste over årets beste norske plater:

Åtte av ti er frontet av kvinnelige artister, under eget navn, som frontfigur i band eller som helt sentrale bidragsytere - Röyksopps «Do It Again» med Robyn og In The Countrys Hans Børli-prosjekt med Frida Ånnevik.

Sagt på en annen måte: Det var i grevinnens tid at Spellemannprisen opphevet kjønnsavgrensede kategorier. Årets artist kan fort bli en ren kvinneklasse i år. Og det er helt fortjent.

I lys av sommerens debatt om kvinner i musikkbransjen og de angivelige strukturelle hindringene de møter snus problemstillingen på hodet: Hvorfor kommer de mannlige artistene til kort i år? Hvor blir det av den nye generasjonen av interessante, sterke mannlige frontfigurer? I år står vi altså igjen med Todd Terje og Store P på topp 10-lista.

De ti første er også bare toppen av isfjellet. Blant artister som var nominert i årets kåring finner vi Sandra Kolstad, Susanne Sundfør-produserte Bow To Each Other, Phone Joan, Valkyrien Allstars, Marit Larsen, Sigrid Moldestad og Hedvig Mollestad Trio. Men det er også under her vi finner igjen platene til Nico & Vinz, Onkl P, Motorpsycho og Sondre Lerche.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer