Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kvinnene erobrer Tunisias kommuner

Tunis er den første arabiske hovedstaden med en kvinnelig ordfører. Attpåtil sto hun på valglista til det fordums islamistiske partiet Ennahda, men bærer ikke sjal.

UTEN SJAL: Den første kvinnelige ordføreren i et arabisk land, Souad Abderrahim, fra det tidligere islamistiske partiet Ennahda, skal lede den tunisiske hovedstaden. Kvinnene nærmest fosser inn i kommunestyrene i Tunisia etter den nye valgloven som krever likestilling på valglistene. Foto: AFP / FETHI BELAID
UTEN SJAL: Den første kvinnelige ordføreren i et arabisk land, Souad Abderrahim, fra det tidligere islamistiske partiet Ennahda, skal lede den tunisiske hovedstaden. Kvinnene nærmest fosser inn i kommunestyrene i Tunisia etter den nye valgloven som krever likestilling på valglistene. Foto: AFP / FETHI BELAID Vis mer
Kommentar

53 år gamle Souad Abderrahim, som er leder i et farmasøytisk selskap, ble valgt til ordfører av kommunestyret i den tunisiske hovedstaden. Valget av henne viser to viktige utviklingstrekk ved politikken i Tunisia etter revolusjonen i 2011.

Kvinnene har for alvor vunnet politisk makt. Ennå har ikke alle de 350 kommunestyrene valgt ordfører etter valget 6. mai, men flere enn 50 kommuner har nå kvinnelig ordfører. I fjor vedtok parlamentet enstemmig en lov som straffer «alle overgrep mot kvinner», en banebrytende lov i den arabiske verden. Nå gjenstår arbeidet med en lov som skal gi lik arverett for kvinner og menn.

Dette er også en politisk seier for Ennahda, partiet som i 2016 tok et brudd med politisk islam og vil skille moské og stat. De kaller seg nå muslimske demokrater, ikke islamister, og sammenlikner seg med kristelig-demokratene i Europa. Souad Abderrahim sitter i partiets politbyrå. Hun var også med i den grunnlovsgivende forsamlinga, som satt sammen fra 2011 til 2013, for partiet. Der satt hun i komiteen for rettigheter og friheter. Hun kastet det islamske sjalet i 1992. En annen som vekker oppsikt i dette partiet er Simon Slama, i byen Monastir, som tilhører det lille jødiske samfunnet i Tunisia.

– Jeg gir denne seieren til alle kvinnene i mitt land, til alle ungdommene og til Tunisia, sa Abderrahim da hun var valgt.

Ennahda fikk flest stemmer i hovedstaden, men har langt fra flertall med 21 av de 60 folkevalgte. Abderrahim ble valgt med 26 mot 22 stemmer for Kamil Idir fra det konservative «moderniseringspartiet» Nidaa Tounès da de to partiene på venstresida, Folkefronten og Tayyar Democraty, avsto fra å stemme i andre valgomgang.

Dette var det første frie valget i kommunene og et ledd i å desentralisere politisk makt i landet. Valgloven krever såkalt vertikal og horisontal likestilling. Nedover valglistene skal andrehvert navn være kvinne og mann. Og i de partiene som stiller liste i mer enn én kommune, må kvinner og menn toppe andrehver liste. I tillegg skal hver sjette på listene være yngre enn 35 år, for å trekke ungdommen inn i politikken. De unge er de som har vært mest skuffet etter revolusjonen.

Abderrahim er et bilde på hvordan Ennahda åpner seg mot middelklassen, byene og den rikere kysten, mens partiet tidligere hadde sitt hovedtilfang av tilhengere på den fattigere landsbygda i innlandet. I industri- og havnebyen Sfax, landets nest største, har partiet også fått ordføreren. Der ble arkitekten Mounir Elloumi valgt.

– Ideologisk regner jeg meg som liberal og feminist. Hvis jeg blir valgt, skal mitt første besøk gå til ei forening for kvinnelige voldsofre, sa Abderrahim før valget.

Som ordfører i hovedstaden står å «gjøre byen vakrere, grønnere, mer økologisk» øverst på hennes dagsorden.

Souad Abderrahim var med på å fjerne islamistisk fra Ennahdas politiske program på partiets siste landsmøte. Om religion har hun i valgkampen uttalt:

– Religionen er noe personlig for hver og én og intet parti kan ta eiendomsretten til religionen. Jeg tror ikke på partier med religiøst grunnlag.

Men i de historiske feministiske foreningene i Tunisia, som har hatt stor innflytelse i samfunnet til å være i et land i Maghreb, er hun ikke helt godtatt som den feminist. Mens hun satt i den grunnlovgivende forsamlinga, viste hun like mye konservative holdninger som de liberale hun hevder å ha. En uttalelse om enslige mødre, som ble tolket som et forslag om å nekte dem offentlig støtte, vakte mye oppstyr. Uttalelsen ble misforstått og vridd på for å brukes mot henne, hevdet Souad Abderrahim i valgkampen.

Uansett feministisk ideologi, liberale og konservative holdninger, kvinnene rykker inn i stort antall på den politiske arenaen i Tunisia. Det vil helt sikkert endre det politiske livet. I den arabiske verden er Tunisia nå et enestående politisk laboratorium.