Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kvinnene i kulturlivet skal telles

Kulturminister Trond Giske reagerer på at det ikke finnes statistikk for hvordan det står til med likestillingen i kulturlivet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Nå har han bedt sine egne fagfolk utarbeide slik statistikk både for norsk litteratur, musikk, billedkunst og alle andre kulturområder.

-  Hensikten er å gjøre likestilling til et styringsmål innenfor alle kulturlivets områder. Jeg synes det er utrolig merkelig at man ikke tidligere har tatt hensyn til kjønn i styringen av kulturlivet, sier Giske til Dagbladet.

Da han ba departementets fagfolk lete fram statistikk for hvordan det står til med likestillingen på kulturfronten, fikk han som svar at noe sånt tallmateriale ikke finnes på andre områder enn for film.

-  Det synes jeg er veldig overraskende, så nå har jeg tatt initiativ til å få laget en slik oversikt.

-  Hvordan kan du bruke denne statistikken?

-  Den kan både brukes til å øke antallet kvinnelige utøvere og til å få flere kvinner inn i kulturlivets mange nøkkelposisjoner.  Ved fordeling av kulturmidler fra ulike statlige fond og støtteordninger.  Ved å føre en aktiv rekrutteringspolitikk, som sørger for å få flere jenter inn på ulike kunst- og kulturutdanninger.  Ved ansettelser av nøkkelpersoner innenfor kulturlivet, som for eksempel teatersjefer.

Statsråden nevner følgende eksempel på konkret bruk av statistikken:

-  Dette er viktig ut fra et rent rettferdighetsprinsipp om lik rett til deltakelse, men også ut fra den berikelse som økt likestilling vil bety for selv kulturen. Jeg er ikke i tvil om at vi går glipp av mye god kunst og kultur fordi mange kvinner i dag holdes utenfor, sier Trond Giske.

KVINNER INN: Kulturminister Trond Giske skal samle inn statistikk for å få et bedre bilde av kjønnsfordelingen i kultursektoren. -  Tallene kan brukes til å øke antallet kvinnelige utøvere og til å få flere kvinner inn i kulturlivets mange nøkkelposisjoner. Foto: Scanpix
KVINNER INN: Kulturminister Trond Giske skal samle inn statistikk for å få et bedre bilde av kjønnsfordelingen i kultursektoren. - Tallene kan brukes til å øke antallet kvinnelige utøvere og til å få flere kvinner inn i kulturlivets mange nøkkelposisjoner. Foto: Scanpix Vis mer

Statistikken over kjønnsfordelingen i filmbransjen, utarbeidet av Kulturmeglerne, viser 82 prosent menn og 18 prosent kvinner i nøkkelposisjoner i perioden 2000-2006. Blant manusforfatterne er det 21 prosent kvinner og det er like få kvinnelige regissører.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!