Kvinnene overtar underholdningen

Petter Nome mener dagens lørdagsunderholdning likner bygderevyen med skrallende menn i dress, fanfarer og et krampeglad publikum. Han tror ei kvinnebølge med tv-underholdere er på vei.

Helgeunderholdninga på NRK har stort sett vært forbeholdt menn som Tore Strømøy, Tande-P., Dan Børge Akerø, Ivar Dyrhaug, Petter Nome, Claus Wiese og Fredrik Skavlan.

Nå har Petter Nome og Torbjørn Morvik vært på damejakt for statskanalen og funnet fire talenter. Han tror den tradisjonelle helgeunderholdninga, med store tv-produksjoner, er på vikende front.

- Skrallende menn i dress, fanfarer, applauser, armer og bein. Mange i Norge vil fortsatt ha det slik, men det varer neppe evig, sier Petter Nome til Dagbladet.

- Bygderevy

- Scene- sal-formen er hentet fra bygderevyen, som folk var fortrolig med før tv-en kom. Mange av de nyere «festformatene» har dreid seg om å tilpasse samfunnshuset til tv-skjermen. I mange tilfeller har det vært svært vellykket, som i «Hodejegerne» og «Klassefesten», men egentlig er det litt fremmed for det intime tv-mediet, sier Nome.

Jenter mer varierte

Nome tror at framtidas helgeunderholdning vil bli langt mer mangfoldig - ikke bare tradisjonell «lørdagsunderholdning for hele familien».

- Om fem år tror jeg programtilbudet kommer til å se helt annerledes ut. Internasjonale trender tilsier at vi vil få mindre produksjoner, og at balansen mellom kvinner og menn kommer til å bli bedre. Vi vil få færre reine studioformater og mer variasjon i innhold, form, rytme og støynivå og dermed flere kvinnelige programledere. Yngre, oppegående jenter har gjerne andre ambisjoner enn å komme ned ei trapp i studio og hylles av et publikum som klapper når innspillingslederen gir beskjed.

- Hvilken type programmer vil kvinnene ha?

- Alle mulige. Det kan dreie seg om humor, konkurranser, reiseprogrammer, livsstilsmagasiner, talkshow, reportasjer, portretter, musikk, you name it.

- Ikke NRKs skyld

Tore Strømøy tror ikke det er NRKs skyld at det er så få kvinner på skjermen i helgene.

- Jeg tror det skyldes mangel på bestemte kvinnelige programledertyper. Hvis de riktige kvinnene fantes, så har jeg så stor tro på NRK at de ville fått prøve seg, sier Strømøy.

Strømøy er en av de få programlederne som også lager programkonseptet sitt sjøl. Han mener det er mye bedre å utvikle egne tv-ideer enn å kjøpe dem fra utlandet.

- Jeg har laget et tv-konsept, som er tilpasset meg, ikke omvendt som tilfellet ofte er i dag. Vi må bli flinkere til å utvikle egne tv-konsepter som er tilpasset hver enkelt programleder - også kvinnene, sier Strømøy.

Han tror at folk vil ha show på lørdagene.

- Jeg tror det vil være behov for festformat på lørdagskveldene, sier Strømøy.

Nome er enig i det siste, men dypt uenig i resten.

- Det er godt Tore sitter på Tyholt og slipper å møte Dyrhaug, Akerø, Tande-P., Hærland, Almaas, Skavlan eller Hummelvoll i lunsjpausen. NRK har mange innkjøpte formater, som er bearbeidet og tilpasset for og med programlederne. Men ingen av de nevnte programlederne er marionetter som «fyller en eller annen programidé», sier han.

Anne-Kat. Hærland sier at hun ikke ville ha laget lørdagsunderholdning på tv - sjøl om hun hadde fått kastet en programidé etter seg.

- For myke menn

- Å lage «Tore på sporet», som skal lages på lørdager, har jeg ikke lyst til. Lørdagsunderholdninga er for myke menn. Jenter er kanskje for tøffe til å kaste bort tid og talent på å lage noe så tannløst. Det er veldig sjeldent jeg ser på lørdagsunderholdning - da må det i så fall være med et våpen mot tinningen. Det hadde vært mye bedre å lage dagen-derpå-tv på søndager, sier Hærland.

Professor i medievitenskap ved Universitetet i Oslo Trine Syvertsen sier det er helt utrolig at tv-underholdninga har vært mannsdominert så lenge. Hun gir pressen sin del av skylda, fordi showene får enorm oppmerksomhet i ukeblader og aviser.

Oppblåst

- Det skapes en egen offentlighet rundt tv-showene. Programledere og deltakere blir kjendiser som får enormt med oppmerksomhet, og sjøl statsministeren rykker jevnlig ut for å kommentere ting som er sagt i tv-underholdninga. Mange kvinner kvier seg for å være sentrum i en slik kjendisspiral, sier Syvertsen.

KVINNER PÅ VEI: Torbjørn Morvik (t.v.) og Petter Nome har plukket ut fire kvinner som de mener kan egne seg som programledere på NRK i framtida: Fra venstre Elisabeth Norheim (30), Sonja Holterman (31), Marte Spurkland (25) og Solveig Kloppen (31).