Kvinnene slåss om Tore Strømøy

To av NRKs mektigste kvinner kjemper nå en kamp om å få Tore Strømøy til sin avdeling. Fikk tv-kjendisen sjøl velge, ville han sagt ja til begge.

Tore Strømøy fortalte i går til Dagbladet at han vurderer å gi seg med «Tore på sporet». Tv-kjendisen trekker fram kombinasjonen av for lite tid sammen med barna, for få medarbeidere, for lite ressurser og for lite fagmiljø som årsaken til at han for alvor vurderer å slutte med den populære tv-serien.

Tv-kjendisen rives nå mellom to mektige kvinner: sjefen for NRK Program Riks i Trondheim, Kari Werner Øfsti, vil at tv-kjendisen fortsatt skal jobbe for henne i Trondheim, mens underholdningssjef Tordis Aavatsmark frister tv-kjendisen med et godt fagmiljø i Oslo.

Maktkamp

Strømøy kan havne i en maktkamp mellom to av NRKs mektigste kvinner hvis han velger å fortsette med «Tore på sporet».

- Kari Werner og jeg er svært gode venner. Vi slåss ikke om Tore, men det ville ikke vært unaturlig om det i NRK var en enda bedre koordinering av idé- og konseptutvikling av program i det største miljøet for underholdning, og det er på Marienlyst, sier Aavatsmark.

- Jeg hjelper gjerne Tore, og har ingenting imot å ha ham innlemmet i underholdningsavdelingen. Dette betyr ikke at jeg undervurderer det som lages av underholdningsprogrammer i regionene, sier hun.

Intern konkurranse

Tidligere NRK-sjef Einar Førde rakk å innføre en ny kringkastingsmodell før han sluttet. Modellen skulle forberede NRK på tøffere konkurranse. Internt i NRK ble det skapt et skille mellom dem som bestiller programmene og dem som lager dem.

Sjøl om Aavatsmark har priser i fleng, er hun mer enn noensinne opptatt av å samle troppene. NRK har i tillegg vedtatt et mål om at ti prosent av virksomheten skal settes ut til private aktører innen 2005.

Det innebærer at frittstående tv- og produksjonsselskaper i framtida kan få fatt i en langt større andel av NRKs pott for programproduksjon.

Etter at danske myndigheter bestemte at 21 prosent av programproduksjonen i Danmarks Radio skal lages av frittstående produsenter, har underholdningsavdelingen blitt lagt i grus.

Aavatsmark bruker derfor Strømøys savn av fagmiljø for hva det er verdt: et argument for å innlemme ham og styrke samholdet i underholdningsavdelingen.

- Kreativt og godt miljø

- Underholdningsavdelingen på Marienlyst er det sterkeste underholdningsmiljøet i landet. Vi har holdt på i over 40 år, har stor programleveranse i og fra et svært kreativt og godt miljø. Det betyr at vi forvalter våre programledere og programskapere på en bra måte. Det sier seg selv at miljøet på nettopp dette området ikke er så stort og mangfoldig i Trondheim eller andre regioner som i Oslo, sier Tordis Aavatsmark.

- Jeg setter veldig stor pris på både Kari Werner Øfsti og Tordis Aavatsmark, og for meg blir det umulig å skulle velge mellom disse to. Jeg bor og har familien min i Trondheim, men kan ikke legge skjul på at jeg sikkert hadde hatt godt av nye impulser og et større underholdningsmiljø rundt meg, sier Strømøy.

- Men hvis du måtte velge - hva gjør du da?

- Da ville jeg ikke ønske et enten - eller, men kanskje et både - og. Der jeg kan «bo» hjemme hos Kari, men samtidig også jobbe for Tordis. Jeg har egentlig aldri forstått hvorfor ikke all tv-underholdning i NRK er samlet under samme paraply. For meg blir en «konkurranse» mellom NRK Program riks og NRK Oslo litt kunstig. For meg handler det om NRK, sier Strømøy.

Aavatsmark er enig:

- Det viktigste - tross alt - er at Tore forvaltes, får blomstre og lage sine programserier på NRK. Og fra hvilken landsdel, er mindre viktig. Tore er en flink storyteller og lager program som når grasrota. Han er på et vis inspirert av Erik Bye - og det vil si «underholdning med et stort hjerte». Jeg kjenner Tore så godt at jeg vet at han har varm omtanke for mennesker og god vurderingsevne for hvem som tåler å opptre på tv eller ikke, sier Tordis Aavatsmark.

Verken sjef Kari Werner Øfsti i NRK Program riks eller kringkaster Hans-Tore Bjerkaas vil kommentere saken i Dagbladet.

FRISTERINNEN: Underholdningssjef Tordis Aavatsmark (i midten) vil ha Tore Strømøy inn i varmen på Marien-lyst i Oslo. I så fall får han trolig nærmere kontakt med Fredrik Skavlan, Hilde Hummelvoll, Rune Gokstad og Petter Nome, som under høstlanseringen for to år siden.