Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kvinnenes protest

Gripende om et lite kjent drama fra holocausthistorien.

FILM: I februar 1943 ble de få gjenværende jødene i Berlin samlet i en tidligere synagoge i Rosenstrasse i påvente av deportering. Årsaken til at de ikke allerede var sendt til konsentrasjonsleirer, var at de var ektefeller eller barn av ikke-jødiske tyskere.

I sju dager sto deres pårørende, hovedsakelig kvinner, ute på gata foran interneringsstedet og ropte «Vi vil ha mennene våre tilbake!». Gestapo og SS-soldater tok oppstilling foran demonstrantene, klar til å meie dem ned, da militæraksjonen plutselig ble avblåst og jødene satt fri.

Denne vellykte motstandskampen, som er en relativt ukjent del av holocausthistorien, er det Margarethe von Trotta nå har laget film om. «Rosenstrasse» forteller om den tyske barondatteren Lena (Katja Riemann), som mot foreldrenes vilje hadde giftet seg med den jødiske fiolinisten Fabian Fischer (Martin Feifel). I mengden av fortvilte pårørende i Rosenstrasse tar hun seg av åtteårige Ruth (Svea Lohde), hvis jødiske mor er internert.

Rosenstrasse-historien er i filmen pakket inn i en moderne intrige, der den middelaldrende Ruth (Jutta Lampe) samler sine barn rundt seg i New York til en jødisk sørgeseremoni over sin mann. Datteren Hannah (Maria Schrader) reiser så til Berlin for å nøste opp i ei fortid moren har nektet å fortelle om. Motivasjonen for denne nåtidsrammen virker uklar, ettersom historien er mer enn sterk nok til å stå på egne bein.

< b> PROTEST: Kvinner og barn foran interneringsstedet for jøder i Rosenstrasse i Berlin.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media