Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kvinnenes vår på National

Teatersjef Eirik Stubø på Nationaltheatret fikk i fjor flengende kritikk for et mannsdominert repertoar. Denne våren er det de store, klassiske kvinnerollene som dominerer. Håpet er at de skal få publikum til å strømme til teatret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

29 prosent av Nationaltheatrets seter sto tomme i 2001, som var et år da teatret satset på moderne dramatikk, blant annet med en nystartet samtidsfestival som skal alternere med Ibsen-festivalen.

- Jeg kjenner meg ikke helt igjen i denne debatten. Det er viktig å få inn kvinner både på og bak scenen, men det er jo ikke noe som gjelder Nationaltheatret spesielt. I år er det Ibsen-festival, og da er det naturlig å også satse på klassisk dramatikk i det øvrige repertoaret, sier Stubø, og understreker at det å sette sammen et repertoar er en langvarig prosess.

Forenklet

- Jeg skulle ønske vi var kommet så langt at dette ikke var noe tema. Slike debatter har en tendens til å bli veldig forenklede, sier Laila Goody.

Hun hadde premiere lørdag på Strindbergs «Påske», i hovedrollen som Eleonora.

- Det er jo en hel haug med menn som har gått rundt uten noe å gjøre også, sier Gisken Armand, som spiller Olivia i Shakespeares «Hva dere vil (Helligtrekongersaften)» som har premiere 9. februar.

Hun skal også spille Medea, med premiere 25. april. Marit A. Andreassen er også med i «Hva dere vil», samtidig som hun snart begynner prøvene på Ibsens «Hedda Gabler», med premiere 27. april. Hovedrollen som Viola i «Hva dere vil» er det svensk-marokkanske Mellika Melani som har fått.

Flest menn

- Vi har hatt den samme debatten i Sverige, sier Melani.

- Jeg deltok en gang på et seminar hvor kvinner diskuterte denne problematikken. Vi analyserte situasjonen og kom fram til at mye av problemet ligger i mangelen på kvinnelige instruktører. Mannlige instruktører identifiserer seg heller med de mannlige rollene enn de kvinnelige, fortsetter hun.

Og selv om disse fire kvinnene har framtredende roller på scenen på Nationaltheatret denne sesongen, er det menn som står bak, både på forfatter- og regisiden. Instruktørene bak vårens kvinnesterke forestillinger er Alexander Mørk-Eidem («Påske»), Ragnar Lyth («Hva dere vil (Helligtrekongersaften)»), Eirik Stubø («Medea») og Kjetil Bang-Hansen («Hedda Gabler»).

Hele Norges coronakart