Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kvinneopprør på Nationaltheateret

Det koker blant de kvinnelige skuespillerne ved Nationaltheatret. Skuffelsen er stor over teatersjef Eirik Stubøs høstprogram, som består av teaterstykker skrevet for mannlige skuespillere av mannlige forfattere iscenesatt av mannlige regissører.

Høstens oppsetninger - av menn og for menn

Velger kvinneroller bevisst

Horn forstår frustrasjonen

- Ikke bevisst

- Det sitter altfor mange fantastiske kvinnelige skuespillere på reservebenken. Det er massevis av begavede kvinner som aldri får vist sitt potensial på grunn av repertoarvalget i norsk teater, sier leder i Norsk Skuespillerforbund, Agnete Haaland.

I flere dager har NRK P2s «Kulturnytt» satt søkelyset på at landets viktigste teaterscene, Nationaltheatret, speiler en virkelighet hvor kvinner så å si er usynlige.

Til tross for at det utdannes flest kvinnelige skuespillere og det er en klar overvekt av kvinner blant publikum, blir stykkene som settes opp ikke bare valgt ut av menn - de blir også skrevet, regissert, spilt og basert på menn.

Nå begynner de kvinnelige skuespillerne ved Nationaltheatret å få nok. I reine ordelag ber de sjefen om å skjerpe seg.

Laila Goody:

- Eirik Stubø må ta tak i jentene i ensemblet i større grad. Jeg blir forbanna hvis han ikke gjør det snart. Jeg har stor tro på ham, men han burde åpne øynene for damene. At det finnes for få kvinnelige dramatikere, er en dårlig unnskyldning. Det finnes gode kvinneroller hvis man er villig til å satse på det. Jeg tror mangfold er det som gavner et teater. Jeg har også merket meg at det gis mye mindre slingringsmonn til kvinnelige instruktører. Mens menn får lov til å drite seg ut gang på gang, er det over og ut hvis en kvinne gjør det samme.

Kjersti Holmen:

- Eirik Stubø må skjerpe seg. Det er jo ikke noe nytt med få gode kvinneroller, men jeg hadde forventet at en ung teatersjef ville gått inn for å endre tradisjonene litt. Cathrine Telle har jo vist at det går an.

Holmen har søkt permisjon fra Nationaltheatret for å spille i en farse på Chateau Neuf.

Andrine Sæther:

- Dette er et problem det har vært vanskelig å diskutere i mange år. Det er en debatt som burde ha mye kraft, for det ligger mye uuttalt bak den. Etter hvert som kvinner blir eldre, blir de ikke brukt, mens menn får nye utfordringer resten av sin skuespillerkarriere.

Anneke von der Lippe:

- Det er bra det blir satt fokus på dette temaet. Jeg skulle ønske Stubø var mer bevisst på å finne kvinneroller. Det er selvsagt et problem at de fleste klassikere og teaterstykker generelt er skrevet av og om menn. Men det finnes mange gode kvinnelige dramatikere hvis man er villig til å lete.

Anne Marie Ottersen:

- Det som er dumt, er at dette repertoaret ikke er noe spesielt for Nationaltheatret og Stubø. Det er tradisjon for få kvinneroller i norsk teater og det er et problem. Det finnes mye bra kvinnelig dramatikk å sette opp hvis man leter litt, det må Erik Stubø være bevisst. Når det sitter menn overalt, er det lett å se ting fra ett, mannlig, synspunkt.

Ottersen har søkt permisjon for å spille på Chat Noir til høsten.

Marit A. Andreassen:

- Jeg synes årets høstprogram er et steg tilbake. Han har jo ansatt veldig mange nye gutter som han må få satt i arbeid. Jeg skulle ønske han var litt mer bevisst i valgene, slik som Cathrine Telle.

STUBØS MENN: Teatersjef Eirik Stubø sammen med f.v. Kåre Conradi, Jon Øigarden, Trond Espen Seim, Jan Gunnar Røise, Anders T. Andersen, Thorbjørn Harr og Stig Henrik Hoff.Foto: ERIK THALLAUG
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling