KOMMENTARER

Kvinneopprøret i Spania

Demonstrasjonene på 8. mars i Spania var de største i verden i forhold til folketallet, et utslag av et vidtfavnende kvinneopprør, skriver Einar Hagvaag.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

MÁLAGA (Dagbladet): Kvinnekampen preger Spania, ikke bare torsdag 8. mars i år. Det bare toppet seg den torsdagen med kjempestore demonstrasjoner i 120 byer over hele landet. Storavisa El País trakk på førstesida dagen etter fram Spanias feiring av kvinnedagen som forbilde verden over, og kalte det: «Historisk mobilisering for likestilling for kvinnene». I tillegg til nesten hele førstesida var ti sider viet kvinnedagen. Alt stoffet var skrevet av menn, fordi kvinnene i redaksjonene i Madrid og Barcelona, Mexico by og Brasilia, samt flere korrespondenter, deltok i en omfattende kvinnestreik for likestilling.

Avisa El Sur i Málaga viet hele forsida til kvinnedagen: «Ustoppelig flodbølge for likestilling», og videre het det: «Rundt 50 000 demonstrerte på en historisk 8M i Málaga». Inni avisa var ni sider viet kvinnedagen. «Kravene i år har aldri vært sterkere», oppsummerte El Sur. «Denne 8M innledet kvinnenes århundre», skrev avisa på førstesida lørdagen etter.

Et slagord i gatene var: «Revolusjonen blir feministisk eller ingen!» Flere kaller det for «likestillingsrevolusjonen». Det skrives lederartikler om likestilling og kommentarer om feminisme som aldri før. Det har ikke gått en dag uten kvinnekamp i radio og fjernsyn og på førstesidene i avisene. Hva er det som skjer? Det svaret som tegner seg er mangesidig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer