- Kvinner elsker seriemordere

«Six Feet Under»-stjernen til Dagbladet.no.

(Dagbladet.no): For mange nordmenn er nok Michael C. Hall best kjent som David Fischer - den deprimerte og homofile begravelsesagenten i «Six Feet Under».

Nå har Hall skiftet beite fullstendig: Han er Dexter Morgan, en rettsmedisiner og seriemorder fullstendig blottet for følelser.

- Den eneste likheten mellom Dexter og David er vel at begge er omringet av lik, sier Hall til Dagbladet.no.

Stor påkjenning

«Dexter» hadde premiere i USA i høst, på kvalitetskanalen Showtime. Kritikerne falt pladask, og serien er nå solgt til en rekke land. Den vises for tida på Canal + i Norge.

Da Hall var ferdig med «Six Feet Under» var han ikke sikker på om han ville fortsette med tv. Rollen som David hadde vært en stor følelsesmessig påkjenning.

Så dukket Dexter-tilbudet opp. Serien handler om en rettsmedisiner tar livet av forbrytere som har sluppet unna uten å bli dømt. Han beundrer noen av dem - særlig én drapskollega som tømmer ofrene sine for blod - men han er like fullt bestemt på at de må dø.

- Det er vanskelig å skulle leve seg inn i en rolle som man må forholde seg til over lang tid, og det er selvfølgelig en stor utfordring å spille en person uten følelser. Men det var så mange spennende ting å ta tak i ved Dexter, at jeg ikke kunne si nei.

BLODEKSPERT: Dexter Morgan er høstens mest omtalte seriemorder i USA. Foto: CANAL +
BLODEKSPERT: Dexter Morgan er høstens mest omtalte seriemorder i USA. Foto: CANAL + Vis mer

God til å drepe

Som den grå, men emosjonelle David  i «Six Feet Under» fikk Hall sjelden tilbakemeldinger fra kvinnelige seere. Langt flere av det motsatte kjønn liker Dexter.

- Ha ha. Kvinner elsker seriemordere! Nei seriøst, det er nok noen menneskelige kvaliteter ved Dexter som mange, og kanskje særlig kvinner, liker. Han kan aldri avsløre hvem han virkelig er, fordi konsekvensene ville blitt for alvorlige. Han er så isolert og så ensom, men samtidig en person som får til ting. Han er virkelig god til det han driver med - som jo er å drepe folk, sier Hall.

Dexter lever fullstendig i sitt eget psykopatsinn - han er ikke opptatt av sex eller av nytelse han må dele med andre. Han går imidlertid inn i et forhold med alenemoren Rita Bennett, som selv har opplevd mye vondt.

Sammen forsøker de - på ubehjelpelig vis - å tilpasse seg vanlige sosiale roller.

- Dexter forsøker å være far for dette barnet, men er i bunn og grunn bare opptatt av hva sønnen kan gi ham. Dexter er psykopat, men kan likevel ha en egoistisk glede av andre. Det er det som er det interessante med denne karakteren, og som gjør ham så virkelig, sier Hall.

Kalde Miami

Dexter jobber i Miami - noe Hall mener var avgjørende for å skape stemningen i serien. Som i for eksempel «Nip/Tuck» og Michael Manns «Miami Vice» framstilles Miami som vakker, men med glassklare, mørke og kalde elementer.

- Tanken er å framstille Miami, som mange ser på som en fargerik og varm by, med tydelige kontraster mot det mørke i serien. Håpet er at ingen vil se byen på samme måte igjen, sier Hall.

Skuespilleren ble oppdaget av Sam Mendes («American Beauty», «Jarhead») mot slutten av 90-tallet, og har mye teater- og tv-erfaring. Showtime har allerede bestemt seg for å lage en sesong to av «Dexter». Den har premiere til høsten, men etter det har Hall lyst til å finne på noe helt annet. Og kanskje helst film.

- Akkurat nå koser jeg meg veldig, og jeg føler meg veldig heldig som får jobbe med så mange talentfulle folk. Men om jeg har lyst til å være en blodelskende psykopat uten evne til empati resten av livet? Svaret, som du sikkert skjønner, er nei.

PRISBELØNT: Hall ble Emmy-nominert for sin rolle i «Six Feet Under». Her er han avbildet under Screen Actors Guild Awards tidligere i år.
MER KVALITETS-TV: «Dexter» vises av Showtime - kanalen som tidligere har laget serier som «Weeds» og «Sleeper Cell».