Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kvinner er bedre investorer enn menn

Men for få tør å prøve seg i aksjemarkedet.

IS I MAGEN: - Kvinner har et lavere nivå av det mannlige kjønnshormonet testosteron.

Dette gjør kvinner mindre risikovillige. Kvinner kommer derfor i mindre grad enn menn til å investere i «den neste store greia», som viser seg å være en flopp, skriver artikkelforfatteren. REUTERS/Jason Lee
IS I MAGEN: - Kvinner har et lavere nivå av det mannlige kjønnshormonet testosteron. Dette gjør kvinner mindre risikovillige. Kvinner kommer derfor i mindre grad enn menn til å investere i «den neste store greia», som viser seg å være en flopp, skriver artikkelforfatteren. REUTERS/Jason Lee Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinner har større forutsetninger for å lykkes med sine investeringer enn det menn har. Allikevel velger mange kvinner å plassere pengene sine på en vanlig bankkonto, fremfor på børsen, og går dermed glipp a verdifull avkastning.

Spaltist

Elin Reitan

er forbrukerøkonom i Nordea.

Siste publiserte innlegg

Historisk sett har kvinner både spart mindre og tatt mindre risiko med sparingen sin enn menn. Det er nok flere grunner til dette. For eksempel har det vært slik at kvinner har hatt mindre midler å spare, rent historisk sett. Menn har også utpekt seg som mer risikovillige, og kanskje mer utålmodige enn kvinner. Noe som har bidratt til at flere menn har valgt å plassere pengene sine i aksjemarkedet.

Det å være utålmodig og risikovillig er ikke en fordel når du skal investere penger i aksjemarkedet. De som er risikovillige er mer tilbøyelig for å ta store sjanser, fordi de tror de kan tjene store penger, på noe som i ettertid viser seg å være et tapsprosjekt.

Dette skriver blant annet Meredith Jones om i boken sin, «Women of the Street – Why female money managers generate higher return (And how you can too)». Her reflekterer hun rundt den biologiske forskjellen mellom menn og kvinner, og at kvinner har et lavere nivå av det mannlige kjønnshormonet testosteron.

Dette gjør kvinner mindre risikovillige. Kvinner kommer derfor i mindre grad enn menn til å investere i «den neste store greia», som viser seg å være en flopp, skriver hun i boken sin.

At menn er utålmodige kan straffe seg av flere grunner. Når du sparer i aksjemarkedet, om det så er i enkeltaksjer eller i fond av ymse slag, er det lurt å ha et langsiktig perspektiv. Det er også lurt å ha en klar plan med sparingen sin, og holde seg til denne planen, også i nedgangstider.

Er du utålmodig er det ikke så lett å ha is i magen. Det er da fort gjort å la seg friste til å realisere sparepengene sine på et ugunstig tidspunkt, noe som kan resultere i at du taper unødvendig mye penger. Rastløsheten kan også bidra til at du flytter oftere på investeringene dine, og dermed avbryter den opprinnelige spareplanen, fordi det dukket opp noe som virket som en mer eller mindre god mulighet. Det er ikke alltid like lurt. Denne rastløsheten kombinert med risikovillighet kan fort bli en lite lønnsom cocktail.

Når du sparer i aksjemarkedet er det også en fordel å ha et klart mål med sparingen sin. Både fordi det gjør det lettere å holde seg til sin opprinnelige spareplan, og fordi det gjerne gjør det lettere å motivere seg til å spare. En undersøkelse Nordea gjennomførte for noen år siden viste at det var flere kvinner enn menn som hadde et mål med sparingen sin.

I samme undersøkelse kom det videre frem at kvinner har mer realistiske forventinger til avkastningen på sparingen sin, enn det menn har. Det er en fordel fordi det kan bidra til å opprettholde sparemotivasjonen i tider der avkastningen ikke er så høy, eller når det kan være fristende å endre sparestrategi fordi en mulighet som potensielt kan gi høyere avkastning dukket opp.

Det er altså mye som taler for at kvinner har større forutsetninger for å lykkes med investeringene sine enn det menn har, Da er det dumt at kvinner i større grad enn menn lar pengene sine hvile på en vanlig bankkonto, fremfor å utsette de for litt mer risiko. Det bidrar rett og slett til at vi kvinner går glipp av mye penger.

Historisk sett har det vist seg at det er mer å tjene på å plassere pengene sine i aksjemarkedet, fremfor på en vanlig bankkonto. Dette gjelder spesielt i disse lavrentetider, hvor pengene dine taper seg i verdi når du lar de hvile på en konto med lav rente.

Min oppfordring til dere kvinner er å dykke ned i investeringsuniverset. Snus på det, og vurder om du skal flytte noen av midlene dine, for eksempel i et aksjefond. Søk gjerne råd og innspill, men vit at du skal sove godt om natten uansett hvordan du investerer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!