Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Coronaviruset:

Kvinner er blitt trippealarbeidende

Coronakrisas kvinne-konsekvenser.

DEN TYNGSTE BØRA: Får ledigheten bitt seg fast etter krisa, må kvinnene bære den tyngste børa. Det er derfor ekstremt viktig at regjeringen og Stortinget har kjønnsdimensjonen med seg når krisetiltak og planen for gjenoppbygging skal lages, skriver Anette Trettebergstuen Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DEN TYNGSTE BØRA: Får ledigheten bitt seg fast etter krisa, må kvinnene bære den tyngste børa. Det er derfor ekstremt viktig at regjeringen og Stortinget har kjønnsdimensjonen med seg når krisetiltak og planen for gjenoppbygging skal lages, skriver Anette Trettebergstuen Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Coronakrisa setter et forstørrelsesglass på forskjellene i samfunnet vårt, på folk i sårbare situasjoner, og på konsekvensene av at vi har langt igjen til vi er likestilt.

Det er helt nødvendig å se på coronakrisen med kjønnsbrillene på.

De er de som fra før er mest utsatt for svingninger i arbeidsmarkedet som nå rammes. Det er kvinner som jobber deltid, som er midlertidig ansatt. Som har lavest lønn. Det er disse som betaler prisen nå, når serviceyrkene rammes hardt, og sannsynligvis lenge. Av de som da krisen inntraff ble permitterte, var andelen kvinner høyest i alle deler av privat sektor. Får ledigheten nå bitt seg fast, er det kvinnene som må bære den tyngste børa. Det er derfor ekstremt viktig at regjeringen og stortinget har kjønnsdimensjonen med seg når krisetiltakene og planen for gjennoppbygging skal lages.

Bærer den tyngste børa gjør også kvinnene som fortsatt er i jobb nå. Det er de kvinnedominerte yrkene som nå er i frontlinjen i kampen mot koronasmitten, det er sykepleierne og helsearbeiderne, renholderne og butikkmedarbeiderne som hver dag går på jobb for å redde liv eller holde et minimum av samfunnet i gang. De utsetter seg selv for fare, uten tilstrekkelig tilgang på smittevernsutstyr, slik at vi andre skal være trygge.

Disse fortjener så mye mer enn kollektiv klapp fra balkonger. Denne krisa bør få opp de øynene som enda er lukket for at disse fortjener ei lønn å leve av, pensjon fra første krone, og hele faste stillinger. Det kan ikke fortsette å være slik at de viktigste arbeidstakerne våre er de som må jobbe hardest, for minst.

Det er også kvinnene som opplever de alvorligste konsekvensene av at store deler av samfunnet er stengt og folk sendt hjem.

Mange kvinner og deres barn er nå innestengt der det for dem er aller farligst å være: hjemme. Med en voldelig partner. Det er gjort for lite fra regjeringens side for å sørge for at disse har et sted å henvende seg gjennom krisen. Vi vet at krisesentrene sliter økonomisk fra før. Skadene som følge av det som for mange av oss har vært rolige uker hjemme, er for mange blant oss uopprettelige traumer og sår som følge av vold og fysiske og psykiske overgrep. Barna går nå tilbake i barnehagen og på skolen, det må intensiveres et arbeid for å avdekke hvem som har opplevd et helvete disse ukene, og hvordan de kan hjelpes videre.

CORONAVIRUSET: Fagmiljøene diskuterer om dette kan være enda et form for symptom på coronasmitte. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Konsekvensene av gamle nedarvede kjønnsrollemønstrene forsterkes nå. Hvem tror dere korter ned arbeidsdagen sin ved å ta ut ferie eller avspasering når barnehagene nå har kortere åpningstider? Hvem tar ulønnet permisjon nå når barnehagestart for mange ettåringer blir utsatt til august? Hvem ordner opp med hjemmeskole om dagen? Til tross for alle dere likestilte og naturlig deltakende fedre der ute vet vi dessverre hvordan statistikken ser ut. Mange av de dobbeltarbeidende kvinnene er nå blitt trippelarbeidende.

I coronakrisen ser vi forskjellene i samfunnet gjennom et forstørrelsesglass. Klasseforskjeller og kjønnsforskjeller forsterkes. Det er helt nødvendig å ha dette med seg som en rød tråd når krisetiltakene nå justeres, og tiltak for gjennoppbygging skal lages. Resultatet av coronakrisen skal ikke bli at de som allerede bærer den tyngste byrden som følge av at vi ikke har likestilling, får det enda tyngre. Coronakrisen må ikke bli en likestilingskrise!

KAN VURDERE NYE TILTAK: Statsminister Erna Solberg var tydelig på at folk ikke må tro at coronasituasjonen er over. Video: NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!