Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kvinner får et bedre vern med en felles lov

Argumentet om at kvinnesaken kan bli mindre synlig i en felles likestillings- og diskrimineringslov handler mest om symbolpolitikk.

FELLES LOV: Likestillingsminister Solveig Horne ønsker en felles likestillings- og diskrimineringslov. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FELLES LOV: Likestillingsminister Solveig Horne ønsker en felles likestillings- og diskrimineringslov. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Meninger

Regjeringen vil ha en felles likestillings- og diskrimineringslov som har reell betydning. Jeg er uenig med Peggy Hessen Følsvik og Anders Folkestad i at vårt lovforslag gir kvinner et dårligere vern enn i dag. Da Diskrimineringslovutvalgets utredning om en felles lov var på høring, fikk forslaget stor støtte.

Jeg er enig med professor Hans Petter Graver, som har uttalt at argumentet om at kvinnesaken kan bli mindre synlig i en felles lov handler mest om symbolpolitikk. Dagens formålsbestemmelse i likestillingsloven har først og fremst begrenset muligheten for positiv særbehandling av menn. Jeg foreslår å utvide adgangen til positiv særbehandling av menn for å bekjempe det kjønnsdelte arbeidsmarkedet. Det vil også fremme kvinners stilling.

Dagens likestillingslov skjuler det sterke vernet mot graviditetsdiskriminering og direkte forskjellsbehandling i arbeidslivet. Derfor har vi foreslått å gjøre noe med dette.

Jeg har ikke tatt stilling til om loven bør gjelde i familielivet og rent personlige forhold, slik likestillingsloven gjør i dag. Dette kan ha en viktig symboleffekt, men jeg er usikker på om loven bør gjelde på et område den uansett ikke håndheves. Derfor har jeg bedt om innspill på dette i høringen.

Følsvik og Folkestad mener regjeringens forslag til endringer i aktivitets- og redegjørelsesplikten er en svekkelse. Jeg mener redegjørelsesplikten er byråkratisk og ressurskrevende og uten dokumentert effekt. Mange arbeidsgivere mangler kunnskap om aktivitetsplikten. Derfor vil jeg tydeliggjøre plikten til å arbeide aktivt for likestilling. Redegjørelsesplikten vil jeg erstatte med informasjon og spredning av gode erfaringer.

Det viktigste for meg er en lov som faktisk har betydning for folk. Da må loven også håndheves effektivt. Derfor har jeg satt i gang en utredning av håndhevingsapparatet på diskrimineringsområdet med sikte på å styrke lovhåndhevingen.

Mitt mål er et sterkt, enhetlig og tydelig lovverk som sikrer effektiv beskyttelse mot diskriminering.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media