DEBATT

Debatt:

Kvinner har ingenting å vinne på å anmelde volden

Vi må snakke om vold mot kvinner!

SKAMBELAGT: Volden i hjemmet er taushetsbelagt med skam og den kollektive stillheten gjør at den får fortsette i fred, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsbildet viser Kathrine Sørland, sminket som voldsoffer, i en kampanje for Amnesty International Norge.  Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX .
SKAMBELAGT: Volden i hjemmet er taushetsbelagt med skam og den kollektive stillheten gjør at den får fortsette i fred, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsbildet viser Kathrine Sørland, sminket som voldsoffer, i en kampanje for Amnesty International Norge.  Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

«Jeg blir så lei meg når jeg tenker på hvor vanlig vold er blitt i parforhold. Jeg blir lei meg på vegne av meg selv, at jeg lot det skje flere ganger. At jeg tenkte det var greit og ikke anmeldte det. Det så jo ikke ut som så mye».

Torsdag kveld publiserte Dagbladet saken om danske Mette Manova (20) som valgte å offentliggjøre bildene av partnervolden hun ble utsatt for av sin kjæreste.

«Det burde ikke være tabu, det bør være noe man snakker om og får hjelp til å håndtere», skriver hun. Og hun har rett, men dessverre er det ikke sånn virkeligheten ser ut i dag.

Vi ser og hører om vold overalt i samfunnet. Om krig, konflikter og om voldskriminalitet. Men det er likevel en type vold vi fortsatt ikke tør å snakke om: volden i hjemmet. Vi vil heller beholde “husfreden”. Det er naboens privatsak og det private er ikke politisk, eller hvordan var det?

Volden i hjemmet er taushetsbelagt med skam og den kollektive stillheten gjør at den får fortsette i fred. Menns vold mot kvinner er et av Norges største samfunnsproblem, den er anslått å koste oss mellom 4,5 - 6 milliarder årlig (Vista analyse). Den kan ha enorme konsekvenser i generasjoner. Likevel når den sjeldent avisforsidene. Fredag var det FNs internasjonale dag mot vold mot kvinner, en dag for å ta til motmæle. Første steg på veien mot et samfunn uten vold mot kvinner er å bryte stillheten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer