Kvinner i hver havn

I gamle dager var det fiskere og fangstfolk som reiste med Hurtigruta. Nå er det forfattere om bord, og bokklubbmedlemmene strømmer til.

OM BORD I MS «POLARLYS»

Det kommer en høy, skallete mann ned landgangen. Han skal ut i Ålesund for å se på hus. På veien møter han en jenteflokk i platåjoggesko. De skal inn på Hurtigruta for å høre på Erlend Loe. Så skal de tilbake på skolen og skrive særemne om Erlend Loe. De vet ikke at et uventet dødsfall skal offentliggjøres i løpet av dagen.

BOKBADET ER PÅ LITTERATURTUR. Dama i baren om bord på MS «Polarlys» er sliten allerede dag to av sju.

- Vi har det der Bokbadet med oss. Her er kjendiser over en lav sko, sier hun.

Platåjentene har plassert Loes «L» på bordet nærmest stolene der bademester Eva Bratholm og badegjest Erlend Loe skal sitte klokka ett på dagen og klokka ett om natta. Vi med hvite lapper på brystet har lugar. De andre er fra Sunnmøre.

- Han Erlend Loe har vel fått litt kultstatus, sier en av sunnmøringene.

- Været i Ålesund er som været i Washington. Der pleide jeg å si: «If you don't like the climate in Washington, just wait five minutes,» sier Eva Bratholm.

Utenfor våte vinduer slåss sola med skyene, mens regnbuen mekler.

DET HELE BEGYNTE I BERGEN på torsdag, og fortsatte med forsida på Bergens Tidende på fredag. I løpet av sju dager langs sjøveien til Kirkenes skal et snes norske forfattere gå opp og ned landgangen på MS «Polarlys».

- Jeg skulle gjerne vært med hele veien og ligget på lugaren og lest, sier Erlend Loe.

Han sier ikke så veldig mye. Når han får gave av en ung forfatterfan sier han «jøss» to ganger. Etterpå, når han skal fotograferes, sier han at han er litt lei av å se seg selv i avisa.

- Jeg har en følelse av at jeg skal til Legoland, sier Erlend Loe. Han er førstereisgutt.

- Det er liksom ingen grunn til å bruke Hurtigruta som transportmiddel når fly og tog går fortere, mener han.

Etter lunsj dykker forfatterne ned på lugarene. Vi sitter i baren sammen med Karin Fossum. - Jeg er ikke Karin Fossum, svarer dobbeltgjengeren, som viser seg å være fra Gyldendal.

Karin Fossum mønstrer ikke på før i Tromsø. Men Karsten Alnæs sitter i biblioteket med en stabel bøker.

- Dette er en fin anledning til å holde en seks- sju foredrag om norsk historie. Jeg startet med svartedauden i Bergen i går, og snakket om, ja, hva var det nå jeg snakket om i dag?

- Klippfisk, sier bokbaderen på nabobordet vennlig.

- Jeg synes dette er en veldig god idé. Dessuten er det hyggelig å møte andre forfattere. Jostein kjenner jeg godt, han har jeg kjent siden gymnaset, og Ketil er også en god venn av meg. Erlend Loe er det første gang jeg hilser på. Forfattere er ikke spesielt buldrende og selvopptatte, smiler Karsten Alnæs.

I MOLDE LOSER BADEVAKT og bokklubbredaktør Knut Gørvell oss av gårde til Tapperiet, der Norges største bok har tatt oppstilling blant badelystne moldensere. Den er 2,5 meter høy. Køen er lengre.

- Er dette in-stedet i Molde? undrer Clara Bratholm, datter av bademesteren.

Mamma vet ikke. Men hun vet noe vi andre ikke vet - ennå. At Anne Holts romanskikkelse Hanne Wilhelmsen ligger med Billy T. i neste bok.

Først på bakrommet på Tapperiet blir det rev i seilene. For plutselig dukker Ketil Bjørnstad, Lill Lindfors, Anne Holt, Anne Grosvold og Jostein Gaarder opp. Gjensynsgleden er stor. Mens vi sitter der forlater skipet Molde med Karsten Alnæs og Erlend Loe om bord.

- Hvem er det som skal på først, Anne eller Jostein? spør Ketil Bjørnstad med nesa halvveis nede i et noteark. Han er tildelt rollen som skipspianist.

- Det kan bli tøft å spille hvis det blir sjøgang. På søttitallet reiste jeg på Hurtigruta med Rikskonsertene, og jeg synes dette er et flott konsept, sier Ketil Bjørnstad.

Ideen om et litteraturcruise dukket opp i Knut Gørvells hode for et par år siden.

- Vi har stadig fått høre at det er synd tilbudet bare finnes i Oslo, så det ville vi gjøre noe med, sier bokklubbredaktøren. Han synes å være den eneste som sitter med den hele og fulle oversikten over hvem som skal hvor og når.

- Klokka ti i morgen tidlig, stønner Anne Grosvold, selv om det er Eva Bratholm som skal intervjue Jostein Gaarder klokka ti på søndag.

- Siden du er B-menneske og jeg A-menneske, kan vi vel bytte, mener Anne Holt. Hun har time klokka tjueto.

ANNE HOLT ER FØRST i ilden for å snakke om sin femte bok om politietterforsker Hanne Wilhelmsen, «Død joker», som kommer i november.

- Det var hyggelig å møte henne igjen, selv om hun er i en forferdelig forfatning. Etter planen skulle Hanne Wilhelmsen dø i bok tre, jeg utarbeidet en rekke forskjellige dødsårsaker, ler Anne Holt.

Men død blir det. Og sex. Heterosex til og med. Moldenserne sperrer opp øynene i mørket når forfatteren røper at Hannes kjæreste dør, og at Hanne har sex med Billy T.

- Jeg ble fryktelig skuffet over henne. Men jeg lover at hun aldri konverterer så lenge jeg eier henne, sier Anne Holt.

Og lover i samme slengen flere bøker om Hanne. Jostein Gaarder lover ikke flere bøker om Sofie. Dessuten er han lei av å snakke om at han er lei av å snakke om Sofie, så det snakker han lite om. Likevel snakker han mye. Om Goya og Anna og gekkoer som driter og padder som tar svømmeknappen og sånn. Boka heter «Maja».

- Hver gang jeg tar drosje, sier drosjesjåføren enten: «Jeg har akkurat lest boka di», eller: «Jeg har dessverre ikke lest boka di». Hvis jeg er i dårlig humør, sier jeg: «Hvilken bok?», sier Jostein Gaarder.

VI TAR BUSS TIL KRISTIANSUND. Gørvell sjenker hvitvin, rødvin, pils, rødvin, hvitvin og pils i plastglass.

- Er det Playstation her? spør Anne Holt.

- Se, en stjerne, sier Jostein Gaarder.

- Det der er ikke en stjerne, Jostein Gaarder, det er en planet, svarer Anne Holt.

Erlend Loe og Karsten Alnæs møter oss i hurtigruteresepsjonen i Kristiansund klokka 23.

- Hvor er Anne? undrer Erlend. Hun er den eneste han kjenner.

Eva Bratholm rekker knapt å spise for første gang siden lunsj, før hun skal til pers med Anne Holt igjen. Hun sier nesten det samme og noe nytt. Det er ikke så mange som har hørt det før: at Hanne Wilhelmsens kjæreste dør.

I Ålesund møter lesere, flest kvinner, opp for å høre Erlend Loe samtale med Eva Bratholm.
Mellom Molde og Kristiansund diskuterer Jostein Gaarder og Anne Holt hvem som skal bade først.