Kvinner i uniform

POLITI: I lørdagens utgave av Magasinet kommer Politidirektør Ingelin Killengreen med noen oppsiktsvekkende uttalelser om sin stab som ikke kan stå uimotsagt. – Kvinner i uniform er ikke sexy, sier Killengreen. Vi som er uniformerte kvinner i hennes etat må da spørre: Er det sexy vi skal være?

– Når jeg ser alle de flotte mennene mine som står oppstilt i uniform, er det faktisk både stilig og pent, sier Killengreen. Når hun står og ser ut over alle de flotte uniformerte mennene sine, er det rart at hun ikke ser oss. For vi står der vi også. Vi er riktig nok ikke like mange, men vi er der, på lik linje med mennene, iført den samme uniformen.

Selv har Killengreen klatret gradene i et mannsdominert politimiljø, og befinner seg nå på toppen. Men når hun snakker om «mennene sine», vitner det om en tenkning der kvinnelige politibetjenter kanskje ikke passer helt inn? Er det kanskje er fordi uniformen vår ikke gjør oss sexy, at Killengreen ikke ser oss? I så tilfelle er det en uheldig sammenblanding. Når vi bærer politiuniformen ønsker vi å kommunisere objektivitet, trygghet og rettferdighet. Og ikke minst at vi står samlet i en felles etat, både menn og kvinner. Og vi bærer uniformen vår med stolthet, selv om den ikke har blitt feminisert – slik direktøren sier hun ønsker.

Å spekulere i hvilket av kjønnene uniformen gjør minst sexy, er en avsporing. Våre mannlige kolleger er sikkert enige i at vi alle ønsker å bli sett på som seriøse representanter for etaten vår, ikke som kjønnsobjekter. Så neste gang Killengreen ser ut over en samling uniformerte politifolk, kan man bare håpe hun ser oss som en samlet enhet av trygge og skikkelige politifolk. Ikke som flotte menn og usexy kvinner.

– Det var politisk korrekt å få kvinner opp. Jeg ble løftet hele veien, sier Killengreen om sin egen karriere. Er det nå som hun har nådd toppen, at hun selv tillater seg å være politisk ukorrekt? En kvinnelig leder er isåfall ikke til stor hjelp for de kvinnene som ønsker å gjøre en jobb i en mannsdominert etat.

Innsenderen er anonym, av hensyn til interne reaksjoner i politiet.