DEBATT

Kvinner, ikke klag, ta tak i deltiden

Kvinner som arbeider i helse- og omsorg, og som år etter år oppgir at de arbeider ufrivillig deltid, får enten akseptere at det er slik, eller så får de engasjere seg for å bidra til endring.

MYE DELTID: - Det er ikke greit at en av de største delene av offentlig sektor, helse og omsorg, regelrett sløser med ressurser og samtidig har en mengde arbeidstakere som gjerne vil arbeide mer, skriver Mathilde Fasting. Foto:  Gorm Kallestad  / SCANPIX
MYE DELTID: - Det er ikke greit at en av de største delene av offentlig sektor, helse og omsorg, regelrett sløser med ressurser og samtidig har en mengde arbeidstakere som gjerne vil arbeide mer, skriver Mathilde Fasting. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Arbeidslivsbarometeret er publisert for åttende året på rad. Det gir et unikt bilde av hvordan nordmenn arbeider, og det gir en mulighet til å se hvordan arbeidslivet utvikler seg. Jeg skrev også en blogg om kvinner og deltid i 2012, da med resultatene fra de første tre årene med arbeidslivsbarometer. Da skrev jeg mest om den frivillige deltiden, og særlig om behovet for fritid, behovet for å ta vare på egen helse og omsorgen for barn og familie. Dette er fremdeles viktige grunner til å arbeide deltid. Men her skal jeg se på hvorfor så mange hevder at de arbeider ufrivillig deltid.

Når man ser på tallene fra det første barometeret i 2010 og barometeret for 2016, som ble publisert i går, er det få endringer å spore i kvinners arbeidslivsmønstre, i hvert fall når det gjelder deltid og hvor det arbeides deltid. Tallenes tale er nedslående om man ser på behovet for arbeidskraft fremover og på andelen arbeidstakere som ønsker fulltid. Det er bare seks land i Europa som har høyere deltidsandel blant kvinner enn Norge. Kvinner har høy sysselsettingsgrad, men stor deltidsandel. Kvinner er altså likestilte på deltakelse, men ikke på tidsbruk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer