Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kvinner må gi mer faen

Fjorårets store litteraturdebattant Ari Behn reagerer på påstanden om at menn ekskluderer kvinner fra debatten, slik det ble hevdet i Dagbladet i går. - Gi slipp på hemningene, oppfordrer Behn.

Debatten for de grå menn?

- Vi menn våger å stå alene, mens kvinnene tenker mer på hva andre sier om dem, sier forfatter Ari Behn.

Han fortsetter:

- Kvinner må ikke være redde for å stå fram med det de mener, vise sitt temperament og sin kjærlighet. Som kunstner ønsker du å nå mennesker, og ingen veier dit er forbudte.

Kan ikke skille

- At debattene kretser rundt aktørene er for øvrig helt riktig og naturlig, mener Behn og går til rette med Brit Bildøen - som i gårsdagens Dagbladet ga uttrykk for at litteraturdebatter som handler mer om aktører enn litteratur, er uinteressante:

- Det går jo ikke an å skille mellom forfatterne og det de skriver, liv og diktning. Nei, kvinner må tørre å være individualister, og gi litt faen.

Kinaputt

- Jeg tror vitalitet skremmer kvinner. De er redd for ikke å være korrekte og for å bli misforstått. Jeg synes vi som kunstnere har et ansvar for å skape fest, smelle av en kinaputt eller sende opp noen raketter. Det er ikke noe å være redd for, vi er jo trollmenn og trollkvinner.

Ari Behn håper at de kvinnelige forfatterne snart blir med på festen. Han mener vi mangler kvinner med uforferdet autoritet i det litterære liv.

- Hva kunne ikke en kvinne som Kristin Clemet utrettet? Hun ville vært den moderne Sigrid Undset!

Delta i diskusjonen i /ordskiftet!

ARI BEHN: Inviterer kvinnene ut - til litteraturdebatt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media