Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kvinner må gis makt

For å få orden på verden må vi starte med egne rekker.

HE-FOR-SHE: FNs generalsekretær Ban Ki-moon og skuespilleren Emma Watson, som støtter HeForShe-kampanjen. Foto: NTB Scanpix
HE-FOR-SHE: FNs generalsekretær Ban Ki-moon og skuespilleren Emma Watson, som støtter HeForShe-kampanjen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Da jeg som ung gutt vokste opp i etterkrigstidas Korea, spurte jeg min mor om en skikk jeg hadde lagt merke til: Kvinner som var i gang med fødsel satte igjen skoene sine ved dørstokken og så seg ofte tilbake med frykt i blikket. «De lurer på om de noen gang vil kunne ta på seg de skoene igjen,» forklarte mor.

Mer enn et halvt århundre seinere hjemsøkes jeg fortsatt av dette minnet. I fattige deler av verden risikerer kvinner fortsatt livet under fødsel. Mødredødelighet er en av flere farer som kan avverges. Jentebabyer utsettes altfor ofte for kjønnslemlesting, jenter angripes på vei til skolen, kvinners kropper brukes som våpen i krig, enker fryses ut og tvinges til å leve i fattigdom.

Disse problemene kan bare løses ved at vi gir kvinner makt til å drive forandringsprosessen.

I mer enn ni år har jeg jobbet med å gjøre denne filosofien om til praksis i FN. Vi har knust så mange glasstak at vi har laget et teppe av skår. Nå feier vi fortidas fordommer og skjevheter vekk, slik at kvinner kan lykkes på nye fronter.

Jeg utnevnte det aller første kvinnelige befalet for FNs tropper, og jeg har presset kvinnelig representasjon ved organisasjonens høyeste nivåer til historiske høyder.

Kvinner er nå ledere i hjertet av fred og sikkerhet - en sfære som tidligere bare tilhørte menn. Da jeg ankom FN var ingen av fredsoppdragene våre ledet av kvinner i felten. Nå er nesten en fjerdedel av alle FNs oppdrag ledet av kvinner - langt fra nok, men fortsatt en massiv forbedring.

Jeg har signert nesten 150 ansettelsesbrev for kvinnelige kandidater til posisjoner som assisterende generalsekretær og under-generalsekretær. Noen kom fra høyere posisjoner i internasjonalt anerkjente organisasjoner, og andre har gått videre til lederposisjoner i hjemlandene sine. Alle har hjulpet meg med å bevise at en kvinne ofte er den beste personen for jobben.

For å sørge for at denne reelle framgangen også er en varig framgang, har vi bygget et nytt rammeverk som holder hele FN ansvarlig. Der likestilling mellom kjønnene tidligere ble ansett som en prisverdig idé er det nå en streng policy. Før var kjønnssensitiv opplæring valgfri, nå er det obligatorisk for et stadig voksende antall ansatte. Før hadde bare en håndfull budsjetter avsatte ressurser til likestilling, nå er dette standard for ett av tre - og dette antallet øker stadig.

Konfutse sa at for å få orden på verden må vi starte med egne rekker. Bevæpnet med bevis for kvinnelige lederes verdi i FN har jeg tatt til orde for styrking av kvinner overalt. I taler holdt i parlamenter, på universiteter og demonstrasjoner, i private samtaler med verdensledere, i møte med næringslivsledere og i tøffe samtaler med mektige menn som styrer sterkt patriarkalske samfunn har jeg insistert på kvinners likestilling og presset på for endring.

Da jeg tiltrådte i min stilling fantes det ni parlamenter i verden uten kvinner. Vi har hjulpet til med å redusere det nummeret til fire. Jeg lanserte kampanjen «UNiTE to End Violence Against Women» i 2008, og nå har horder av ministere, ledere, hundrevis av parlamenter og millioner av individer sluttet seg til oppropet.

Jeg var den første mannen som skrev under på HeForShe-kampanjen, og mer enn en million har gjort det samme siden.

Jeg har stått sammen med aktivister som krever at kvinnelig kjønnslemlestelse tar slutt, og feiret da Generalforsamlingen vedtok den første resolusjonen til støtte for det målet. Jeg er ekkoet til de mange som vet at kvinner kan drive vår Agenda 2030 videre slik at vi oppnår bærekraftig utvikling.

På denne internasjonale kvinnedagen er jeg fortsatt rasende over alle rettigheter som nektes jenter og kvinner, men jeg oppmuntres av de samfunnene som har innsett at kvinners egenmakt leder til framgang for alle. La oss vie solid finansiering, modig politikk og ubøyelig politisk vilje til målet om å nå likestilling mellom kjønnene overalt i verden. Det finnes ingen bedre investering i vår felles framtid.