SKAL FORHANDLE: Høyrepolitikere som åpner for endring av abortloven tapte saken i eget parti, skriver innsenderen. Her Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og Erna Solberg i debatt forrige fredag. Foto: NTB Scanix
SKAL FORHANDLE: Høyrepolitikere som åpner for endring av abortloven tapte saken i eget parti, skriver innsenderen. Her Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og Erna Solberg i debatt forrige fredag. Foto: NTB ScanixVis mer

Debatt: Abort

Kvinner må ikke ofres på maktalteret

For Venstrekvinnene er det uakseptabelt at kvinners rett og abortloven skal trues i et spill om regjeringsmakt.

Meninger

Jeg er overrasket over hvor lett enkelte i KrF framstiller en avgjørelse som er så tung for mange kvinner.

Det er bare 12 kvinner i snitt per år som har tatt fosterreduksjon siden endringen i 2016. Dette inkluderer tilfeller med utviklingsavvik eller risiko for fosteret. Det er mulig å forstå dilemmaene KrF reiser, men å kalle det for et «sorteringssamfunn» er å blåse det ut av proporsjoner.

Ved inngrepet for fosterreduksjon er det 5–10 prosent risiko for å miste det gjenværende fosteret. Dette er ikke noe kvinner tar lett på.

Det er flere måter KrF kan sette sitt fotavtrykk på et samarbeid. KrF har mulighet til å fremme den delen av deres politikk som tar sikte på å styrke familiens valgmuligheter, ikke svekke den.

Dagbladet har den siste tida løftet flere sterke historier fra mødre til barn med alvorlig sykdom, som støtter andre kvinners rett til å velge abort. En av dem er en anonym mor til et barn med Downs syndrom og alvorlig sykdom. Hun beskriver et liv med «søknader, hjelpemidler, medisiner, nattevåk, smertelindring og sykehus».

Høyrepolitikere som åpner for endring av abortloven tapte saken i eget parti, etter et høyrekvinneopprør på deres landsmøte i 2013. Venstre-leder Trine Skei Grande og Frp-leder Siv Jensen var raskt ute med å avvise forslaget om endring av abortloven.

Det er kvinnen selv, ikke samfunnet, som skal bestemme over hennes kropp og liv. Abort er fortsatt skambelagt og det er mye følelser knyttet til temaet, men kvinners rettigheter bør ikke ofres på forhandlingsbordet. Abortloven må ligge fast.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.