DEBATT

Kvinner må jobbe mindre!

Skal jordas framtid spille en rolle i valgene vi tar, passer det bra å jobbe mindre - det gir mindre kjøpekraft og lavere materielt forbruk.

REDDER VERDEN: «Å ha individuell frihet til å skape det gode liv med et system som bidrar til kvalitetsmat og kvalitetstid, med nærhet til naturen og tid til familien, er et alternativ til å jobbe mer», skriver innleggsforfatteren. Illustrasjonsfoto: Erling Hægeland
REDDER VERDEN: «Å ha individuell frihet til å skape det gode liv med et system som bidrar til kvalitetsmat og kvalitetstid, med nærhet til naturen og tid til familien, er et alternativ til å jobbe mer», skriver innleggsforfatteren. Illustrasjonsfoto: Erling Hægeland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter, går skikkelig på snørra når hun sier til Dagbladet 28. desember at kvinner bør jobbe mer. Hun sier at deltidsarbeid ikke er bærekraftig for samfunnet og at vi alle må jobbe mer for å sikre framtidas velferd. «Hvis vi ikke begynner å jobbe mer, går vi på trynet», sier Spekter-lederen.

Det er riktignok lett å være enig med Anne-Kari Bratten innenfor det gjeldende paradigmet, hvor økonomisk vekst er avhengig av økt forbruk. Når hun velger å bruke ordet bærekraft for å underbygge behovet, blir det derimot vanskeligere. I et miljømessig perspektiv er det ikke bærekraftig å opprettholde dagens materielle forbruk - langt mindre å øke det. For å sikre framtidas velferd, herunder også framtidige generasjoners, må kvinner tvert imot jobbe mindre. Menn også, for den del. I hvert fall de av oss som har yrker eller forbruk som bidrar til det systemet som ødelegger jordkloden.

Alle vet at verden ikke er bærekraftig, og at det skal mer til for å redde verden enn å kildesortere og kjøpe økologisk melk. Det som trengs er et fullgodt alternativ til forbrukersamfunnet vi har i dag. Et alternativ som gir et bedre liv som også er miljøvennlig og bærekraftig. Dette alternativet er i sterk vekst, ettersom stadig flere blir mer miljøbevisste og klar over hva som er sunt og etisk. Bruker vi litt av den nyvunne tiden til å produsere noe av vår egen mat, bidrar vi betydelig til å redusere problemene i verden. Matprisene i butikkene er lave selv om de massive monokulturene i det konvensjonelle jordbruket bidrar til jorderosjon og utarming av jorda. For å skaffe nye arealer til å produsere mat på, hogger vi skog. I samme slengen utryddes plante- og dyrearter i stor skala og blir borte for alltid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer