Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kvinner, menn og hjertesykdom

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HJERTESYKDOM: Tirsdagens oppslag i Dagbladet viser hvordan kvinner ofte ikke får god behandling ved hjerte- og karsykdom. Årsakene er sammensatte; kvinners symptomer på hjertesvikt og infarkt arter seg annerledes enn menns symptomer, og kvinner bagatelliserer ofte sine plager. De fleste er fremdeles ikke klar over at det er flere kvinner enn menn som rammes av hjerte- og karsykdom. Men de kanskje viktigste årsakene til forskjellsbehandlingen av kvinner, er kunnskapsmangel i helsevesenet og at enkelte leger ikke tar kvinnene på alvor. Vi mangler kunnskap om hvordan vi best kan behandle kvinner som rammes av hjerte- og karsykdom.

SOM FORSKERNE Cecilie Risøe og Sidsel Graff-Iversen viser i sin artikkel i Tidsskrift for norsk Lægeforening 9. mars, har vi mangelfull kunnskap om effektene av medikamentell behandling av hjertesvikt hos kvinner. Selv om flere kvinner enn menn dør av hjertesvikt, er det menn det forskes på i de store undersøkelsene der medisinenes virkninger kartlegges. Kvinneandelen er vanligvis mindre enn 25- 30 prosent. Begrunnelsen for at ikke flere kvinner tas med i undersøkelsene er gjerne at det er øvre aldersgrenser for hvem som kan inkluderes i studiene, eller at det er vanskelig å ta med eldre kvinner fordi de har andre sykdommer i tillegg. Nasjonalforeningen for folkehelsen mener at fremtidig hjerte- og karforskning må sikre at den kunnskapen som fremskaffes er av like god kvalitet for begge kjønn. Som den største bidragsyter til norsk hjerte- og karforskning, vil vi kreve at prosjekter som mottar støtte fra oss, bidrar til å oppfylle dette kravet.

STUDIER I SVERIGE og internasjonalt bekrefter antakelsen om at kvinner får mindre aktiv behandling enn menn. I Norge har vi ikke samme gode mulighet til å forske på dette. Det er behov for et nasjonalt hjerte- og karregister der ulike behandlingsformer og effekten av dem kan registreres og kartlegges. Første skritt på veien er å gjøre Norsk Pasientregister personidentifiserbart. Nasjonalforeningen for folkehelsen forventer at regjeringen snarlig legger denne saken fram for Stortinget, slik at vi også i Norge kan få sikker kunnskap om effekten av behandlingen pasienter, kvinner og menn, får ved norske sykehus.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!