VM PÅ SKI: Langrenn og Petter Northug er alltid en seersuksess for NRK, men eksperter mener kanalen kan ha satset så mye tv-sport at det har kostet dem grepet om de kvinnelige seerne. Foto: HANS ARNE VEDLOG
VM PÅ SKI: Langrenn og Petter Northug er alltid en seersuksess for NRK, men eksperter mener kanalen kan ha satset så mye tv-sport at det har kostet dem grepet om de kvinnelige seerne. Foto: HANS ARNE VEDLOGVis mer

Kvinner mer NRK-kritiske enn menn. Sporten får skylda

Bare 16 prosent av kvinner syns de får mye igjen for lisenspengene.

(Dagbladet): En undersøkelse Ipsos MMI har gjort for Dagbladet viser at kvinner er betydelig mindre fornøyd med NRKs programtilbud enn hva menn er.

Av damene i undersøkelsen sier bare 16 prosent at de får «mye» igjen for lisenspengene sine.

Tallene er bedre blant gutta - her svarer 1 av 4 spurte at de får «mye» tilbake for sine 2700 årlige lisenskroner. 

Sport og kvinner Medieprofessor Gunn Enli mener tallene viser at NRK kan ha satset for tungt på sport.

- Det er færre kvinner enn menn som opplever at de får mye igjen for lisensen, noe som kan bety at NRKs satsing på sport har gjort menn mer fornøyde med programtilbudet enn kvinner, sier hun.

Forrige uke fortalte Dagbladet om en tydelig aldersforskjell i lisensmotstanden. De under 40 er i langt større grad kritisk til lisensen enn dem over 65 år.

Tallene er basert på 1007 nettintervjuer i perioden 17. - 25. juni i år. Unge Dagbladet tidligere har snakket med sier det føles urettferdig å betale for NRK-tjenester man ikke bruker

Kvinner ser mindre tv Av samlede tall fra undersøkelsen er halvparten av nordmenn positive til lisensen, mens 4 av 10 er mot. 1 av 5 sier de får mye igjen for lisensen, mens 1 av 3 mener de får for lite i retur.

Tv-analytiker i mediebyrået Carat, Morten Wiberg, mener tallene viser at norske kvinner omsider har oppdaget mulighetene som ligger i strømme-tv, og derfor forlater både NRK og andre tv-kanaler. 

- Det med kvinnene er noe overraskende, men er en tendens man også har sett på kommersielle kanaler. Seertida til kvinnene går ned. Det kan være at de har oppdaget web-tv i år, og dermed ser vi nedgangen for kvinnene nå, som vi gjorde for mennene for noen år siden.

Uenig NRK-sjef Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen kjenner seg ikke igjen i tallene Dagbladet presenterer for ham.

- Jeg tror oppslutningen blant kvinner og menn er ganske lik. Denne undersøkelsen viser at det er omtrent like høy tilfredshet med NRK blant kvinner og menn dersom man slår sammen dem som har svart at de får «mye» og «passe» igjen for lisensen, sier han. 

Eriksen legger til at han som NRK-sjef er fornøyd med den samlede NRK- og lisensoppslutninga i undersøkelsen.

- Jeg tror ikke det er mange lisensfinansierte kringkastere i Europa som har større oppslutning enn NRK, sier Eriksen. 

Vestlendinger liker NRK minst Samtidig er vestlendingene landets mest NRK-kritiske, viser tallene. 4 av 10 spurte på Vestlandet mener de får lite igjen for sine NRK-kroner. Det er ti prosent høyere misnøyeprosent enn på Østlandet. Ifølge ekspertene har det sammenheng med TV 2s sterke posisjon i Bergen og omegn.

Helle Sjøvaag er medieforsker ved Universitetet i Bergen og mener dette kan skyldes at vestlendingene syns NRK vier de bosatt øst i landet for stor tid og plass.  

- Et interessant aspekt er at vestlendinger synes å være mindre fornøyd med hvor mye de får igjen for lisensen, og de er også delt i spørsmålet om støtte til lisensen. Det er mulig at dette gjenspeiler en misnøye blant vestlendinger når det gjelder NRKs hovedstadsfokus. 

Et «Ring 3-problem» Enli ved Uio nevner et såkalt «Ring 3-problem»: At dem bosatt innenfor den tredje av hovedstadens store ringveier vies uproporsjonalt stor oppmerksomhet i mediebildet. 

- At personer bosatt på Vestlandet og i Nord-Norge er mindre fornøyde med NRKs programtilbud enn resten av landet, og at folk bosatt på Østlandet er mest fornøyd kan tyde på at NRK fortsatt har et «Ring 3-problem» i en del av sine programmer, samt at TV2 har en sterk forankring i Bergen og Vestlandsregionen som trolig gjør at NRK oppleves som mindre nødvendig for et relevant nyhetsbilde, sier Enli.