Kvinner sammen kan endre verden!

«Stadig flere kvinner fra land i Afrika, Asia og Latin-Amerika forteller historier om hva endringer i verdensøkonomien betyr for dem.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

På den internasjonale kvinnedagen kan vi slå fast at kvinnekampen lever over hele verden. Sakene dreier seg maktfordeling mellom kvinner og menn og mellom rik og fattig og hvilke metoder som skal brukes for å endre dette. To «nye» temaer er verd å ta en ekstra titt på i anledning kvinnedagen 2001: dobbeltdiskriminering og globalisering.

Begrepet dobbeltdiskriminering aktualiseres av FNs verdenskonferanse mot rasisme i Sør-Afrika til høsten. Dobbeltdiskriminering springer ut av en kritikk mot endimensjonalitet i kvinnekampen. Hvorfor er det så vanskelig å snakke om kvinners felles problemer og samtidig se at vi står i ulike livssituasjoner? Hvorfor blir kvinner som er funksjonshemmet, svarte kvinner, lesbiske kvinner, urfolkskvinner altfor ofte et vedheng på slutten av talene? Hvorfor diskuterer vi så lite den doble diskrimineringen som rammer kvinner som kvinner og som svarte? Vi lever i samfunn hvor vi alle er gradert i forhold til hverandre og hvor vi av og til tjener på å være den som er øverst. Menn over kvinner. Hvite over sorte. Rik over fattig. Stor over liten. Funksjonsdyktige over funksjonshemmede. Men de fleste av oss er også av og til «en av de andre» fordi vi i gitte situasjoner tilhører minoriteten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer