Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kvinner ser mest på OL

Professor i idrettssosiologi er ikke forundret.

TREKKER FLEST KVINNER: Det var 113 000 flere kvinner enn menn som så håndballkampen mellom Norge og Sverige på mandag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
TREKKER FLEST KVINNER: Det var 113 000 flere kvinner enn menn som så håndballkampen mellom Norge og Sverige på mandag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

I beste sendetid, mellom sju og elleve på kvelden, ser flere kvinner enn menn OL-sendingene på NRK1. Håndballkampen mellom Norge og Sverige hadde over en million seere. 583 000 av dem var kvinner, 470 000 menn. 75 000 flere kvinner så kampen mellom Norge og Frankrike. Og 30 000 flere kvinner enn menn fulgte finalen i svømming på søndag. OL-studio har også flest kvinnelige seere.

For Arne Scheie er dette et bevis på at idrett appellerer til begge kjønn. Han ser helst at klagingen om at menn ser mest på sport opphører.

- Jeg regner med det er håndballjentene som blir mest sett av kvinner? Damehåndball er den desidert største øvelsen Norge deltar i, og det er mange som spiller det. Derfor er det også mange som følger med på kampene under OL. Jeg ville trodd at seertallet var jevnere mellom kjønnene, sier Scheie.

Jenteidretter Som mange andre, mener Scheie friidrett er den absolutt største greina i de Olympiske leker. Spesielt 100 meter sprint for menn.
 
- Det blir spennende å se om de virkelig store internasjonale idrettene, uten norske deltakere, drar kvinnelige seere i like stor grad, sier Scheie.

Gerd Von der Lippe, professor i idrettssosiologi, er ikke forundret over tallene.

KOMMENTATOR: Arne Scheie
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix .
KOMMENTATOR: Arne Scheie Foto: Cornelius Poppe / Scanpix . Vis mer

- Kvinner har vært med i svømming i OL i nesten hundre år, og kvinnene i Norge hadde den første landskampen i håndball. Disse idrettene har alltid hatt mange kvinnelige seere, sier Von der Lippe.

Øvelser vi ikke utøver, og som er ukjente for oss i Norge, appellerer ikke til kvinner i like stor grad. To tredjedeler av alle som spiller håndball i Norge er kvinner, og trekker dermed flest kvinnelige seere. Professoren mener vi vil se andre seertall fra boksing og bryting.

- Vi liker å se idrettshelter fra eget land. Når det gjelder håndball, kjenner veldig mange norske jenter idretten godt, og har den i kroppen. Landslaget har vært blant det beste i verden de siste tjue årene. De ser flotte ut, og har blitt solide spillere og mediestjerner, gjennom en oppbygging som startet med Marit Breivik, sier Von der Lippe.

Med tanke på svømming, tror professoren historien og dens idrettstradisjoner følger oss, ved at så mange kvinner ser på sendingene.
- I tillegg er svømming veldig grasiøst - de flyter gjennom vannet. Så det svarer til den tradisjonelle oppfatningen av kvinnelig bevegelse og eleganse, sier hun.

Fotball er for gutta Uka før OL var 46 prosent av seerne av NRKs sportssendinger kvinner. Under OL-sendingene er den kvinnelige seerandelen 52 prosent.
 
- Jeg synes først og fremst dette er usedvanlig hyggelig. Vi har også tidligere registrert at NRK har mange kvinnelige sportsseere på deler av vårt sportstilbud, som for eksempel vinteridrettene og Sportsrevyen, sier Rune Haug, sportsredaktør i NRK.

Tilbudet som skiller tydeligst mellom kjønnene er fotball — der er det en klar overvekt av mannlige fjernsynsseere. Det er en utfordring for redaksjoner å få både kvinnelige ledere inn i sportsjournalistikken, og nok kvinnelige journalister og kommentatorer.

- Nå håper vi den økende interessen blant kvinner for sport, gir en positiv smitte-effekt tilbake til oss, sier Haug.

KVINNENES FAVORITT: Svømmerne Lavrans Solli, Sara Nordenstam og Ingvild Snildal utgjør Norges svømmetropp til OL i London, og er kvinnenes favoritt.
Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix
KVINNENES FAVORITT: Svømmerne Lavrans Solli, Sara Nordenstam og Ingvild Snildal utgjør Norges svømmetropp til OL i London, og er kvinnenes favoritt. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media