Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kvinner skaper fred og sikkerhet

Selv om kvinner i sikkerhetssektoren bygger tillit, utgjør kvinner bare tre prosent av soldatene og ti prosent av politibetjenter i FNs fredsbevarende styrker.

VIL HA FLERE KVINNER I UNIFORM: Norge har mål om 20 prosent kvinner i Forsvaret innen 2020 og har i dag bare 8,5 prosent kvinner, skriver artikkelforfatteren. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VIL HA FLERE KVINNER I UNIFORM: Norge har mål om 20 prosent kvinner i Forsvaret innen 2020 og har i dag bare 8,5 prosent kvinner, skriver artikkelforfatteren. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Debattinnlegg

Krig påvirker kvinner og menn ulikt. Mennene er de som deltar mest i kamphandlinger, mens kvinnene er de som blir hardest rammet av konflikten. I moderne kriger er det farligere å være kvinne enn å være soldat, sier generalmajor Patrick Cammaert fra FNs fredsbevarende styrke i DR Kongo. Kvinner rammes hardest fordi seksuell vold brukes som strategisk våpen for å nå militære eller politiske mål. I DR Kongo alene har det blitt rapportert over 200000 voldtekter på 2000-tallet, og mørketallene er enorme.

FNs sikkerhetsråd bestemte seg for at retningen måtte endres og vedtok resolusjon 1325 om kvinner, fred, og sikkerhet i år 2000. Sikkerhetsrådet tok for første gang stilling til kvinners erfaringer i krig og deres rolle i fredsbyggende arbeid. Resolusjon 1325 slår fast at seksuell vold i konflikt må stanses, de som begår overgrep skal få sin straff og kvinner skal spille en mer aktiv rolle i å forhindre konflikter, i fredsprosesser og i fredsoperasjoner.

Det vestafrikanske landet Liberia var i mange år preget av krig. Kvinnene i Liberia måtte leve med voldtekter og utrygghet i et samfunn der politiet og rettssystemet ikke ga dem beskyttelse. Etter fredsslutningen utstasjonerte FN en politistyrke bestående av utelukkende kvinner i landet. Kvinnene i Liberia responderte umiddelbart på dette og kom til politikvinnene med sine saker. Flere damer søkte seg til politiyrket. Slik skapes en mer kjønnssensitiv sikkerhetssektor i landet hvor kvinners tillit til politi og rettsvesen vokser. Tall fra UN Women viser at flere kvinnelige politibetjenter, enten det er i form av fredsbevarende styrker eller landets egne politistyrker, fører til at flere kvinner velger å rapportere overgrep. Det betyr at færre overgrep forbigår i stillhet, flere overgripere blir stilt til ansvar og flere ofre får den oppfølging de har krav på.

På tross av at kvinners inntreden i sikkerhetssektoren bygger tillit, så utgjør kvinner bare tre prosent av soldatene og ti prosent av politibetjenter i FNs fredsbevarende styrker. Tallene for kvinner i nasjonal sikkerhetssektor globalt er ikke mer oppløftende. Norge har mål om 20 prosent kvinner i Forsvaret inn 2020 og har i dag bare 8,5 prosent kvinner. I politiet er tallene noe bedre da det ved utgangen av 2011 var snaut 20 prosent kvinner i norsk politi.

Mandagens valg gir oss nye politikere, men partiprogrammene de er valgt på sier lite om hva de vil gjøre og inneholder stort sett formuleringer som at de vil «implementere resolusjon 1325». I praktisk politikk må det bety at flere av uniformene som skal sikre fred og sikkerhet skal bæres av kvinner. Uten kvinners deltakelse, tillit og trygghet skapes ingen varig fred.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling