Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kvinner som hater Donald Trump

Donald Trumps problemer med kvinner, kan koste ham valget hvis han blir nominert. Så hvorfor gjør han ikke noe med det?

 MANNSSJÅVINIST  Donald Trump er avskydd av 73 prosent av kvinnelige velgere, viser en fersk CNN-måling. Men det handler ikke bare om kvinnesyn. AP Photo/Marcio Jose Sanchez
MANNSSJÅVINIST Donald Trump er avskydd av 73 prosent av kvinnelige velgere, viser en fersk CNN-måling. Men det handler ikke bare om kvinnesyn. AP Photo/Marcio Jose Sanchez Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et intervju med Bob Woodward i Washington Post søndag, ble Trump enda en gang konfrontert med at kvinner ikke liker ham. Han skjønner det ikke. Ingen elsker kvinner mer enn ham. Dessuten er han mye tøffere mot menn, hevder han.

Det kan hans republikanske konkurrenter, alle menn, skrive under på. De er blitt hånet, latterliggjort og skjelt ut på daglig basis. Han har ikke nøyd seg med å kalle dem løgnere og tapere, som i hvert fall er myntet på innholdet i kampen, men også kommet med nedsettende karakteristikker av utseende og væremåte, i den grad at han innrømmet i intervjuet at de trolig aldri ville tilgi ham.

Så hvorfor er det så mye verre når han gjør det samme overfor kvinner? Det er jo bare hans bøllete form. Han diskriminerer vel ingen. Tallenes tale burde skremme ham. 73 prosent av kvinnelige velgere har et negativt inntrykk av ham, i følge en fersk meningsmåling fra CNN/ORC. Det er et historisk høyt tall. Aldri før har en kandidat hatt så lav oppslutning blant kvinner. Han står heller ikke høyt i kurs hos latinos, svarte, mormonere og menn med høyere utdannelse, men kvinners avsky for The Donald er i særklasse og favner alle etniske grupper og klasser.

Donald Trump, som skryter av å være en kvinnebedårer, har rett og slett ikke draget på kvinner. Målingen var til og med tatt opp før Trump sa at kvinner som tok abort burde bli straffet, hvis abort ble forbudt, et standpunkt han måtte gå tilbake på etter at det vakte storm også blant republikanske abortmotstandere. Trump har kommet med utallige sjikanøse og mannssjåvinistiske utsagn om kvinner opp gjennom åra. Da Fox-journalisten Megyn Kelly konfronterte han med det, fikk hun samme behandling. Nylig retweetet han en tweet med et bilde av hans kone Melana og et mindre flatterende av Ted Cruz? kone. Budskapet var at Trumps kone var yngre og penere. Hans kampanjeleder er anmeldt for å ha tatt en kvinnelig reporter så hardt i armen at hun fikk blåmerker.

Trump fremstår i alle henseender som en mann med liten respekt for kvinner. Han har til og med sagt om datteren Ivanka, som har den umulige rollen å rette opp inntrykket av en mannssjåvinist, at om hun ikke var hans datter, ville han gått ut med henne. Det er ikke bare grisete på Berlusconi-nivå. Det er hårreisende uanstendig.

Om ikke Trump selv skjønner det, burde i det minste hans rådgivere visst at han har et problem med kvinner. Mens han kan være vulgær og krass mot mannlige motstandere, behandler han kvinner generelt ufyselig. At han ikke klarer å legge bånd på seg etter all kritikken, tyder på at det er en uforanderlig svakhet.

Likevel tror jeg det er andre beslektede sider ved Trumps kampanje som i like stor grad gjør at kvinner vender seg mot ham. Det er de samme egenskapene som gjør ham så populær blant lavere utdannete hvite menn som er frustrert over å falle utenfor og miste sin posisjon. Den autoritære og aggressive stilen, hvor alt måles i suksess, penger og makt, appellerer sjelden til kvinner. Det å skulle knuse sine motstandere som et egg, som Trump bruker som metafor i intervjuet med Washington Post, er ikke noe kvinner flest driver med annet enn i matlaging. Hans utsagn om at suksess, det å vinne, forsvarer dårlig oppførsel, målet helliger middelet, er også et fremmed språk for kvinner flest.

Det skyldes ikke medfødte holdninger, men kvinnelige erfaringer og posisjoner i samfunnet. Mens selv arbeidsløse menn identifiserer seg med den autoritære og velstående Trump og sier han er en av oss, han sier det som det er, kjenner ikke kvinner seg igjen i hans språkbruk. Hans omtale av kvinner forsterker inntrykket av at kvinner ikke har en likeverdig plass i hans mannlige verden. Det er selvfølgelig unntak. Noen kvinner støtter også Trump av samme grunn som menn.

Tallene sier likevel at et historisk flertall blant kvinner ikke bare misliker ham, men føler avsky for hva han representerer. Derfor vil det heller ikke hjelpe om Donald Trump, hvis han blir nominert, legger bånd på seg og snakker bedre om kvinner. Det er hans måte å se verden på som byr dem imot. Og det har selvsagt ikke å gjøre med at han er mann. Presidentkandidater har alltid vært menn, og selv den progressive Barack Obama har vært kritisert for å omgi seg med en gutteklubb. Så amerikanske kvinner er dårlig vant og har avfunnet seg med å stemme på menn som ofte har et familieideal fra 1950-tallet.

Men ett sted går grensen. Og det er ved Donald Trump. Blir han nominert, vil republikanerne tape valget, høyst sannsynlig til USAs første kvinnelige president. Så kanskje vil the Donald til slutt ha sine ord i behold. Han banet vei for en kvinne.