JURYEN I CANNES:  Aldri har det vært så høy kvinnedel i den prestisjefylte juryen. Fra venstre Willem Dafoe, den franske skuespilleren Carole Bouquet, meksikansk skuespiller Gael Garcia Bernal, koreansk skuespiller Jeon Do-yeon, amerikansk regissør og produsent Sofia Coppola, kinesisk pordusent Jia Zhangke, iransk skuespillerLeila Hatami and dansk regissør Nicolas Winding Refn lytter til talen til Jane Campion (på lerretet) under åpningen av den 67. Cannes Film Festival i Frankrike. Festen er i gang. Foto:EPA/GUILLAUME HORCAJUELO
JURYEN I CANNES: Aldri har det vært så høy kvinnedel i den prestisjefylte juryen. Fra venstre Willem Dafoe, den franske skuespilleren Carole Bouquet, meksikansk skuespiller Gael Garcia Bernal, koreansk skuespiller Jeon Do-yeon, amerikansk regissør og produsent Sofia Coppola, kinesisk pordusent Jia Zhangke, iransk skuespillerLeila Hatami and dansk regissør Nicolas Winding Refn lytter til talen til Jane Campion (på lerretet) under åpningen av den 67. Cannes Film Festival i Frankrike. Festen er i gang. Foto:EPA/GUILLAUME HORCAJUELOVis mer

Kvinner står bak 7 av 1000 innsendte filmer til Cannes

- Vi trenger flere kvinner som lager film.

(Dagbadet): Den new zealandske filmregissøren Jane Campion er juryleder for filmfestivalen i Cannes og sier at det er demokratisk problem at det er så få kvinner som lager film også i 2014.Den 67. filmfestivalen i Cannes ble som vanlig åpnet av jurylederen. I juryen sitter også blant andre den danske regissøren Nicolas Winding Refn og den enda mer kjente Sofia Coppola.

Det er relativt sjelden at ei kvinne har æren å være juryformann i den prestisjefylte festivalen som ofte kalles VM i film.

- Demokratisk problem Siden Jane Campion ofte har trukket kjønnspolitiske vinklinger inn i filmene sine, var lav kvinneandel i film selvsagt et tema som kjapt dukket opp.

- Det er for få kvinnelige regissører i filmbransjen. Kvinner utgjør halvparten av verdens befolkning, og det er et demokratisk problem at der ikke er flere kvinnelige instruktører som kan gi dem stemme, sa Campion på pressekonferansen og avslørte at kvinnelige regissører kun sto bak 7 prosent av de omkring 1000 filmene som ble sendt til festivalen i håp om å komme med i programmet.

Hun mente imidlertid ikke at det var juryens oppgave å sørge for at flere kvinnelige filmkunstnere fikk priser.

- Vi har ingen skjult dagsorden utover å belønne gode film, sa Jane Campion.

Ullmann som juryleder Hun er tross alt ikke den første kvinnen som leder Cannes-juryen. Tre kvinnelige skuespillere har fått den store ære tidligere.

I 2009 var det Isabelle Huppert, i 1997 Isabelle Adjani og i 2001 Liv Ullmann som gjorde jobben med glans.

Vant Gullpalmen Regissøren fra New Zealand, som vant Oscar i 1993 for sin film «The Piano», er den eneste kvinnen som har vunnet Gullpalmen - Palme d'Or - i Cannes. Hun vant for samme film, en som gjorde sterkt inntrykk på mange både på grunn av stemning, tematikk, rolletolkning og filmatisk stemning og mystikk.

Hun har også vunnet en Cannes-pris for kortfilmen «Peel» i 1986.

Årets jury Juryen består i år av fem kvinner og fire menn, og det er den høyeste andelen kvinner noensinne. I tillegg til Jane Campion er det skuespillerne Carole Bouquet, Leila Hatami og Jeon Do-yeon og regissøren Sofia Coppola.

Mennene i juyyen er Willem Defoe og Gael Garcia Bernal, Jia Zhangke og Nicolas Winding Refn, forøvrig det eneste jurymedlemmet som bar mørke solbriller under hele pressekonferensen.

ÅRETS JURYFORMANN: For en gangs skyld er det en kvinne: Jane Campion.
ÅRETS JURYFORMANN: For en gangs skyld er det en kvinne: Jane Campion. Vis mer