Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kvinner til kjøkkenbenken

LIKESTILLING: Kvinners opparbeidede rettigheter over tiår settes i revers og familiers reelle valgfrihet reduseres. Dette er den åpenbare konklusjonen på Fremskrittspartiet «familiepolitikk» som nylig har blitt presentert gjennom en rekke artikler i nasjonale medier.Landets største opposisjonsparti vil rive ned velferds- og arbeidslivssystemer som store deler av verden ser opp til: I de skandinaviske land har vi klart å kombinere høy sysselsetting og produktivitet med forholdsvis høye fødselsrater og foreldres mulighet til å være sammen med barna. Dagens barnetrygd, fødselspermisjon og utstrakt barnehageutbygging er ikke noe vi kan ta for gitt og heller ikke noe som har kommet av seg selv. Det er noe vi har kjempet for og stadig kjemper for. Det er ikke mange år siden det ikke var mulig å kombinere yrkesliv og barn. Med Arbeiderpartiet i spissen er det snart innført makspris og så godt som full barnehagedekning.

FRP SIER DERES forslag gir valgfrihet. Men for hvem? I sitt alternative budsjett for 2006 foreslo Fremskrittspartiet kutt i overføringene til barnehager med de følger at hver heltids barnehageplass vil bli om lag 6.500 kroner dyrere enn i dag pr. år. De som trenger barnehage mest, vil bli presset ut.I forhold til likestilling og kvinners yrkesmuligheter vil Frps forslag kunne bety en liten katastrofe for likestilling generelt og for både kvinners - og småbarnsfamiliers økonomi spesielt. Yrkesaktive kvinner vil få kraftig reduksjon i fødselspenger ved svangerskapspermisjon. Mange vil dermed ikke få råd til å være hjemme et helt år med barnet. Andre vil kunne velge bort å få barn av disse grunnene. Med Frp vil den forelderen som tjener minst bli mer eller mindre presset til å bli hjemme. Den som tjener minst i familiene er dessverre fortsatt kvinner.

KVINNERS INNTOG i arbeidslivet har vært avgjørende for å gi kvinner råderett over eget liv og økonomisk selvstendighet. Norge ligger i verdenstoppen i forhold til kvinners yrkesdeltakelse. Men fremdeles er det langt igjen før vi har full likestilling. Det er mange kvinner som jobber ufrivillig deltid og ønsker å få et heltidsarbeid. Kvinner tjener fortsatt dårligere enn menn. Frp vil sementere denne ulikheten og samtidig bidra til at færre kvinner har noe reelt valg som å kunne velge å både være yrkesaktive og ha små barn.Frps familiepolitikk gir knapt bedre eksempler på et kvinnefiendtlig parti. Vi er mange som har hatt en slik mistanke om Frps politikk overfor kvinner i mange år - men det er greit å få det stadfestet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling