NULLTOLERANSE:  Vi har nulltoleranse for trakassering på Politihøgskolen, skriver rektor Nina Skarpenes.  Foto: NTB Scanpix
NULLTOLERANSE: Vi har nulltoleranse for trakassering på Politihøgskolen, skriver rektor Nina Skarpenes. Foto: NTB ScanpixVis mer

Kvinner trakasseres ikke på Politihøgskolen

Våre studenter trener på å bli kolleger - side om side - i et krevende yrke.

Meninger

Politihøgskolen har, på en uheldig måte, blitt trukket inn i debatten om sexifiserte russelåter, negativt kvinnesyn og skadelige virkninger av en slik kultur.

Et innlegg i Dagbladet Meninger 7. mai, signert av en gruppe på 12 foreldre og ressurspersoner, hadde følgende avsnitt i teksten:

«Eller som hun sa, den unge politistudenten, da debatten om årets busslåt blusset opp på Facebook: - Jeg droppa russetida. Jeg ville inn på politihøyskolen. Det er hardt nok å være jente på et mannsdominert studium. Da gir du ikke noen verktøyer, til å trakassere deg seksuelt.»

I et innlegg samme sted datert 9. mai, skriver en kvinnelig russ fra 2011 følgende som en kommentar til innlegget fra de 12 artikkelforfatterne:

«Hvis påstanden deres om at jenter trakasseres seksuelt i det mannsdominerte miljøet på Politihøyskolen er riktig, har vi et problem. Løsningen på det må være den samme som Forsvaret gjennomgikk: Intens jobbing med holdninger hos gutta. Ikke at kvinnelige søkere dropper å delta i russetida for å opprettholde karrieremulighetene sine, slik dere framhever som et ideal.»

Her må tolkningen ha gått feil.

Ved Politihøgskolen er det 40 prosent kvinneandel på bachelorutdanningen. Kvinner trakasseres ikke på Politihøgskolen, det er nulltoleranse for dette. Studentmiljøet er mangfoldig og preget av helt andre verdier enn det som beskrives her. I studietiden vektlegges etikk og respektfull atferd, overfor hverandre og de innbyggerne man etter hvert skal møte i ulike situasjoner. Våre studenter trener på å bli kolleger - side om side - i et krevende yrke.

Med ett unntak de siste årene - som medførte at en mannlig student ble utvist, er det ingen tendens, saker eller episoder som underbygger det som hevdes i innlegget. Potensielle søkere til Politihøgskolen er som regel svært bevisste, det medfører at mange unngår situasjoner som kan være negative for dem med tanke på utdanning og senere jobb i politiet. Det kan også innebære å si nei til fester og deltakelse på en måte som kan havne feil ut, også på nettet. Men dette må ikke fortolkes på den måten som det gjøres her.

Politihøgskolen ønsker russen lykke til med feiringen. Vis måtehold, respekter hverandres grenser, og tenk over hvordan du vil bli oppfattet. Nå, og senere. Om du ønsker å søke Politihøgskolen, eller ikke.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.