Kvinneretter på vent

Året etter at vi feirer 100 år med stemmerett for også kvinner, jubles det over at reservasjonsretten ble skrinlagt.

- BRUKER KVINNERS RETTIGHETER SOM FORHANDLINGSKORT: Bent Høie tar inn i varmen de legene han ville røyke ut, skriver artikkelforfatteren.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- BRUKER KVINNERS RETTIGHETER SOM FORHANDLINGSKORT: Bent Høie tar inn i varmen de legene han ville røyke ut, skriver artikkelforfatteren. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Debattinnlegg

Men hva er det å juble over? I Høies nye forslag skal de samme reservasjonslegene få rådgi abortsøkende på samme måte - for så å ikke skrive under. Det er intet nytt ved det.

Høie endrer nå skjemaet for å begjære abort; ingen lege-underskrift trengs. Men skjemaet var aldri problemet, eller grunnen til at titusener gikk i 8.mars-tog. Problemet var holdningen til reservasjonslegene; de mente de visste bedre enn kvinnene, at de hadde rett til å fronte sitt personlige abortsyn og å nekte kvinner deres rett.

Det Høie burde tatt tak i, er hvordan kvinner møtes i helsevesenet. Mens Høie ville tidligere ville skjerme kvinnene fra reservasjonslegene, tar han nå inni varmen legene han opprinnelig ville røyke ut.

Nå som ingen leger skal skrive under, forsvinner denne lille muligheten vi hadde til å vite hvilke leger som ikke har en samvittighet forenlig med å gi den informasjon og hjelpen vi har krav på.
- Ja, nå blir det kjipt å være abortsøkende, kommentere èn høringsforslaget.

Høie vet kritikken kommer. Derfor planlegges et tilsyn i 2016. Der Høie ellers går kraftig ut og kritiserer brudd på pasientlover, setter ned kommisjoner og utvalg, venter han i 2 år med å etterse reservasjonslegene. For kvinners retter — det er noe en fortsatt kan vente litt med.

Hva skal så tilsynet avdekke? Som Høie sier; ingen kan vite hva som skjer bak lukkede dører. Tilsyn med fastleger baserer seg ofte på den «innklagedes» forklaring - fordi abortsøkende som gruppe sjelden eller aldri klager. Hva er oddsene for å bli «tatt» for uprofesjonell pasientbehandling, når en må angi seg selv for å bli tatt?
I realiteten gir Høie reservasjons-legene frikort til en privat abortkamp, drevet fra et offentlig legekontor.

Jeg ønsker ikke å ødelegge gledesrusen over at feminismen fikk Høie til å snu. Men jeg er lei av å vente.

Jeg er lei av å vente på et tilsyn med en uprofesjonell praksis som har pågått altfor lenge. Jeg er lei av å vente på at kvinners retter blir av genuin interesse for politikere, ikke bare brukt som politisk forhandlingskort. Og jeg er lei av å vente på at media skal fokusere på kvinneretter, ikke det politiske spillet.

Da forslaget ble lagt frem muntlig i april, var noen få kritiske røster bekymret for hvordan dette skulle slå ut for kvinnene, ellers var det stilt. Høie fikk sin skademinimering, og opposisjonen noen billige poeng. Da det endelige høringsnotatet kom i juni, ble det knapt dekket av media.

Høies reservasjons-mulighet var hårreisende dårlig. Men det nye forslaget er ikke mye bedre. Dette er 2014, og jeg er lei av å skulle være glad over at det tross alt ikke ble verre.

Vi skulle ikke måtte vente: vi skulle kunne forvente mer! Vi må kreve at både politikere og media tar tak i det som er det viktigste; og spør seg selv hvordan dette nye forslaget blir for kvinnene, de abortsøkende kvinnene. Jeg tror det blir kjipt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.